Regizorul Alexander Hausvater: „Într-o țară dezbinată, negativă, fără fraternitate, fără dragoste, fără solidaritate, cultura e singurul ciment care mai dă o speranță”


Intră acum și în grupul de

Prezent la Suceava, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec”, pentru a lansa volumul „Ce dacă”, cunoscutul regizor Alexander Hausvater a participat, joi, 10 mai a.c., și la o conferință de presă cu ocazia desfășurării Zilelor Teatrului Matei Vișniec.

Astfel, Alexander Hausvater, care a regizat în cursul anului trecut spectacolul „Fernando Krapp mi-a scris această scrisoare”, a mărturisit că teatrul sucevean „are o mare oprtunitate să devină un teatru real, un teatru care nu e modelat după alte teatre”.

Cunoscutul regizor a ținut să evidențieze că un teatru reflectă un oraș, iar dacă teatrul e adormit, și orașul e adormit. Dar dacă teatrul e animat, și orașul e animat și evoluează.

„Un teatru se definește prin politica repertorială, prin faptul că face diversitate, lucruri diferite, și încet, încet va face lucruri unice. Teatrul acesta nu trebuie să își caute un model, el trebuie să devină el însuși un model pentru alții. Asta înseamnă curajul de a face lucruri absolut inedite. Faptul că un grup de actori, sub o  directoare, sub o primărie, sub un oraș care vrea să se schimbe, arată că e un viitor clar. Viitorul teatrului nu e la București, Bucureștiul omoară teatrul. Bucureștiul e obosit, e fragmentat, teatrul real se va întâmpla în orașe ca Suceava cu condiția că nu va mai fi complexul provincialismului. Singurul complex pe care îl accept e complexul de superioritate. Ce fac aici nu este în umbra a ce se face la București, dar e mult superior față de ce se face la București, deoarece aici actorul se dedică total unui spectacol de teatru, acolo actorul e fragmentat între televiziune, reclamă, film”, a spus Alexander Hausvater.

El a menționat că un festival de teatru este o necesitate și că printr-un astfel de eveniment spectatorii au ocazia de a vedea spectacole din alte zone ale țării și să cunoască stiluri diferite de gândire teatrală.

„Omul care vine la un festival nu vine doar la festival, vine în orașul Suceava. E plasarea unui oraș într-o zonă culturală. Astăzi cultura însemană tot ceea ce nu există în politică. Oamenii politici nu trec examenul de cultură. Dacă ar trece, ar fi repetenți. Cultura e o necesitate, nu este pentru oameni inteligenți, nu este pentru oameni diferiți, este un oxigen care ne spune că avem o limbă, avem o istorie și avem o genetică națională. Într-o țară dezbinată, negativă, fără fraternitate, fără dragoste, fără solidaritate, cultura e singurul ciment care mai dă o speranță. Încurajez teatrul, încurajez festivalul, iar faptul că un teatru se naște și e așa vibrant, arată ceva despre oraș”, a concluzionat regizorul Alexander Hausvater.

(M.T.)


Intră acum și în grupul de