Grupa de Cateheză a Bisericii „Sfântul Dumitru” din Suceava a fost premiată de Patriarhul României


Intră acum și în grupul de

Grupa de Cateheză a Bisericii „Sfântul Dumitru” din Suceava coordonată pr. prof. Justinian-Remus Cojocar a fost premiată de Patriarhul României în cadrul Concursului Național Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate”.

Potrivit unui comunicat al Asociației Culturale „Sfântul Mitropolit Dosoftei”, concursul a fost organizat cu binecuvântarea Prefericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, în perioada Noiembrie 2017-Mai 2018. Concursul s-a adresat copiilor și tinerilor participanți la grupele catehetice din parohiile Patriarhiei Române.

Astfel, locul I pe Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a fost obținut de Grupa de cateheză a Bisericii „Sfântul Dumitru” din Suceava, coordonator pr. prof. Justinian-Remus Cojocar.

„În cadrul proiectului, copiii au conștientizat actul Unirii din 1918 și de asemenea faptul că Dumnezeu a rânduit ca ei să trăiască clipele frumoase ale anului 2018, anul Centenar. Venerația față de înaintașii noștri a fost nucleul multor ore de cateheză. Ei au învățat poezii, au cântat colinde, cântece patriotice, doine și cântece de horă. Mulți dintre ei au pictat icoane și chiar au adresat din inimă o scrisoare către Dumnezeu. Corul Grupei de Cateheză a concertat în Decembrie 2017 la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, în cadrul evenimentului măreț organizat de Asociația Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei”. La multe emisiuni televizate au participat acești minunați copii. La loc de cinste este Emisiunea „Iubi-Te-voi Doamne!”, realizată și moderată de părintele Justinian Cojocar. Au fost invitați cu toții pentru a spune ce frumos este să fii odraslă a țării România și suflet creștin în Biserica Ortodoxă Română”, a arătat sursa citată.

În comunicatul transmis se menționează că tinerii au reușit să evidențieze cât de importantă este libertatea adevărată manifestată printr-o viață trăită creștinește.

„Ei au manifestat dragoste de portul popular și de tradițiile noastre sfinte. Cu toții au rămas profund impresionați unul de altul când au auzit ce frumos pot vorbi de credință, neam și țară, dar mai ales angajamentul ferm de a acționa fiecare în felul său pentru binele Bisericii și al țării. Acesta a fost și scopul concursului: cultivarea iubirii față de țară și de Biserică și educarea copiilor pentru a respecta valorile tradiționale și afirmarea propriei identități religioase, culturale și naționale”, se arată în comunicat.

Premierea a avut loc în data de 21 mai a.c., de hramul Catedralei Patriarhale, Prefericitul Părinte Patriarh Daniel premiind astfel copiii și părintele coordonator, la sfârșitul slujbei Sfintei Liturghii.

„Așa cum a fost protocolul, părintele a fost însoțit pe scenă de un copil. Petraș Adrian, olimpic național la Religie (locul I – anul 2017) a fost îmbrăcat în portul național bucovinean. A fost singurul de pe scenă îmbrăcat total în port popular: opinci, colțuni, ițari, cămeșă, brâu, bundiță. Portul nostru bucovinean a fost apreciat de toți cei prezenți. Iată impresiile tânărului Adrian, de la eveniment: „Premierea de către părintele Patriarh Daniel la Reședința Patriarhală a fost un moment deosebit, căci reprezintă o apreciere a strădaniei întregului colectiv catehetic, copiii și părintele profesor. Împlinirea pentru mine a venit în momentul în care am conștientizat că mesajul proiectului, fărâme de spiritualitate și creativitate adunate de la fiecare dintre noi, reflectat prin prisma activităților desfășurate, a fost receptat”. Amintim și alți copii cu premii extraordinare, implicați puternic în proiect: Marcan Teodor, Coțofrei Andrei, Roșioru Anastasia, Maftei Stelian, Marcan Emilian, Moruz Mihail, Holovenciuc Alexandru, Ștefania,  Xenia și Mihail Mariei”, precizează Asociația Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei”.

Este al optulea an de când părintele Justinian-Remus Cojocar se îngrijește de Grupa de Cateheză de la Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava. Copii de la toate școlile din oraș participă sâmbătă de sâmbătă la orele 15 la cateheză. În toți acești ani, copiii au avut parte de momente minunate. Pe lângă învățătura cea folositoare a Bisericii, copiii au învățat să fie milostivi, vizitând și ajutând copiii de la orfelinat și familiile sărace. Au devenit exemple pentru colegii lor, înfrumusețând cu glasurile lor, la strană, sfintele slujbe. Au vizitat toată Bucovina, Neamțul cu mănăstirile și peisajele pitorești, Ucraina cu Lavra Poceaev și Lavra Peșterilor din Kiev, o parte din Europa Occidentală și aproape toată Scandinavia, până la Polul Nord.

Copiii vor ajunge anul acesta, cu ajutorul Bunului Dumnezeu,  împreună cu părintele Justinian Cojocar, în Maramureș și în Rusia la Sankt Petersburg și Lacul Ladoga, cel mai mare din Europa, unde e vestita Mănăstire Valaam.


Intră acum și în grupul de