Ion Lungu propune referendum privind sistemul de termoficare din Suceava: sunt orașe în țară care nu mai au sistem centralizat și le merge bine, au investiții, sunt orașe frumoase


Intră acum și în grupul de

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat, miercuri, în conferința săptămânală de presă, că ar trebui organizat un referendum privind continuarea funcționării sistemului centralizat de termoficare în Suceava ”din punct de vedere al echității”, în condițiile în care aproape jumătate dintre cetățenii orașului sunt branșați la sistemul centralizat, iar ceilalți, peste 50 % au sisteme proprii de încălzire.

Primarul a spus că a început pregătirile pentru încălzirea orașului pentru iarna 2018-2019 și că în acest sens a avut întâlniri cu reprezentanții Bioenergy și Thermonet (firmele care produc și respectiv distribuie agentul termic în regim centralizat) care și-au exprimat dorința de a continua să furnizeze agent termic populației, dar că prețul va fi unul majorat, de la 119 lei/Gcal la gardul centralei la un preț pe care Ion Lungu nu l-a putut aproxima acum.

”Noi am crezut că, cu această nouă centrală vă scădea costul suportat de Primarie pentru termoficare”, a spus Lungu, adăugând că în noile condiții costurile cu subventia, pe care va trebui să le suporte Pimărie se vor ridica la mai mult de 5.000.000 euro, anual.

El a arătat că în 2016 subvenția plătită de Primărie a fost de 5 milioane de euro, în 2017 de 4,4 milioane euro, iar in 2018 de 3 milioane euro în condițiile în care prețul la gigacalorie plătit de populație a crescut, iar subvenția, în aceste condiții, a fost mai mică.

Vasile Ilie, managerul Bioenergy Suceava

”Populația nu va putea suporta o creștere de preț și ne vom întoarce la primărie ca să suporte diferența”, a declarat Ion Lungu care consideră că a devenit ”o problemă de echitate” pentru că ”jumătate din oraș e branșat la sistemul centralizat iar jumătate nu”. El a mai arătat că nu este corect ca un cetățean cu venituri modeste din Burdujeni să plătească subvenția la termoficare primarului care are un salariu foarte mare.

Este foarte greu de făcut un referendum pentru această problemă a termoficării a mai spus Lungu care nu crede însă că soluția ar fi centralele de apartament.

Primarul a arătat că există 2 variante dacă Bioenergy majorează prețul de producție al Gigacaloriei: diferența ori se suporttă de primărie ori se include în prețul plătit de populație.

”Dacă mergem pe idee de a mări la populație nu va mai putea plăti si moare sistemul. Dacă vrem să îl menținem în viață trebuie să plătească Primăria” a spus Lungu care a justificat in acest fel necesitatea unui referendum privind termoficarea în regim centralizat.

”Trebuie să facem un referendum din punct de vedere al echității. Sunt orașe mari din țară care nu au sistem centralizat și le merge foart bine. Au investiții, sunt orașe frumoase”, a spus Ion Lungu exemplificând cu Alba Iulia, Baia Mare, Bistrita, Satu Mare, Târgu Mureș. El a mai declarat că este adeptul sistemului centralizat mai ales ca sistemul de centrale de apartament produce multă poluare.

El crede că populația s-ar putea întoarce la sistemul centralizat dacă acesta e performant și oferă servicii de calitate. Iar conductele pe care  le folosim în momentul de față trebuie reabilitate.

El a recunoscut că nici până acum nu au fost transferate portiuni din magistralele de agent termic, de la Termica la Bioenergy, și că acum propune ca în contul datoriei de 6 milioane de lei pe care Termica o are către municipalitate să fie transferate aceste conducte.

Ideea unui referenndum pe tema termoficării a fost lansată în 2016 de Alexandru Băișanu, candidat la acea vreme la funcția de primar al Sucevei, care a și strâns cîteva mii de semnături în favoarea referendumului, dar proiectul de Hotărâre de Consiliu Local nu a trecut de votul din CL.

La vremea respectivă premierul Dacian Cioloș declara că e nevoie de o gândire prin care să se inlocuiască sistemele centralizate de termoficare ”bugetofage” cu sisteme sustenabile. (T.Bujdei, M. Chira)

 

 


Intră acum și în grupul de