Peste 200 de specialiști, de pe cinci continente, participă la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava la al XIX-lea Congres al Asociației Mondiale de Științe ale Educației


Intră acum și în grupul de

Peste 200 de specialiști din domeniul științelor educației, din 21 de țări de pe cinci continente, participă în perioada 4 – 7 iunie a.c., la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, la cel de-al XIX – lea Congres al Asociației Mondiale de Științe ale Educației, cu tema „Educația în era amplificării inegalităților. Provocări și politici, actori, practici”.

Deschiderea oficială a Congresului AMSE-AMCE-WEAR a avut loc luni, în Auditoriumul USV „Joseph Schmidt”, în prezența ministrului Educației, Valentin Popa, dar și a oficialităților locale, a prefectului Sucevei, Mirela Adomnicăi, a președintelui Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, dar și a întregului Consiliu de Administrație al Asociației Mondiale de Științe ale Educației.

„Prestigiul de care se bucură această asociație în lume, dar și curiozitatea, dorința de a cunoaște o universitate dintr-o țară aparținând unui fost bloc comunist, oarecum exotică, destul de orientală, dar vorbitoare a unei limbi romanice a atras înscrierea a peste 300 de lucrări, distribuite în funcție de patru axe tematice, și participarea a mai mult de 200 de specialiști din România și din alte peste 20 de țări, din Franța, Elveția, Germania, Spania, Belgia, Ucraina, Republica Moldova, Polonia, Algeria, Maroc, Liban, Coasta de Fildes, Camerun, Canada, SUA, Mexic, Brazilia, Columbia, Argentina, Turcia și Senegal”, a precizat în deschidere Președintele comitetului de organizare a Congresului, prof. univ. dr. Rodica Nagy.

Aceasta a menționat că în 2016 a participat împreună cu prof. Otilia Ignătescu la ediția precedentă a acestui congres, în Turcia, iar la încheierea Congresului, Consiliul de Administrație a aprobat prin vot, la propunerea președintelui de onoare, ca ediția a XIX-a să se desfășoare în România, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

„Un asemenea capital de încredere ne-a flatat și ne-a responsabilizat, și iată că după doi ani Congresul AMSE devine posibil prin efortul unei echipe eficiente”, a mai spus prof. univ. dr. Rodica Nagy.

Universitarul sucevean a menționat că pentru organizarea acestui Congres s-au implicat profesori, studenți, masteranzi, doctoranzi de la mai multe facultăți, între care Științe ale Educației, Litere și Științe ale Comunicării, Istorie și Geografie și Inginerie Electrică.

În ceea ce privește tema Congresului, „Educația în era amplificării inegalităților. Provocări și politici, actori, practici”, prof. univ. dr. Rodica Nagy a menționat că în ciuda progresului, în ciuda creșterii nivelului de trai, inechitatea se amplifică și că dincolo de această idee trebuie avute în vedere politicile educative astfel încât să se ofere o educație de calitate, pentru a reduce inegalitățile.

„A reduce inegalitatea nu înseamnă a uniformiza. Ne imaginăm și aspirăm la o tehnică de învățare care să conducă la construirea unei egalități sperate, care nu înseamnă o simplificare în gândire, care conservă libertatea, ci dă șansa unei manifestări egale pornind de la șanse, să sperăm, egale”, a mai spus prof. univ. dr. Rodica Nagy.

La rândul său, rectorul interimar al USV, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, a făcut o scurtă prezentare a orașului Suceava și a Universității „Ștefan cel Mare”, menționând câteva succese ale studenților în diferite competiții naționale și internaționale, precum și bogata activitate de cercetare și inventică de la nivelul universității. Totodată, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian a vorbit despre evoluția inegalității veniturilor și despre cum universitatea suceveană a încercat să se apropie de comunitate și să o dezvolte, punând un mai mare accent pe antreprenoriat, atât prin cursuri și cât și prin proiecte europene care ajută studenții să își dezvolte propriile afaceri.

Asociația Mondială de Științe ale Educației (AMSE – WAER) este o prestigioasă organizație profesională, fondată în 1961, ce include specialiști din toată lumea, având scopul de a promova cercetarea științifică din domeniul științelor educației prin publicații și organizarea de conferințe, de a facilita schimbul de idei și practici între membri, prin stabilirea de rețele de cercetare.

(M.T.)


Intră acum și în grupul de