Factori de risc în apariția diabetului


Intră acum și în grupul de

Au fost identificați mai mulți potențiali factori de risc în diabetul zaharat, precum și factorii care declanșează această boală.

Nu se știe încă cu exactitate ce provoacă diabetul de tip 1. Dar se consideră că riscul este ușor crescut în cazul persoanelor care au rude afectate de această boală. Factorii de mediu și expunerea la anumite infecții virale sunt, de asemenea, asociate cu riscul de diabet de tip 1.

Diabetul de tip 2 include mai mulți factori de risc, printre care:

Factorul ereditar: Istoric de diabet în familie. Persoanele care au membri ai familiei cu diabet de tip 2 prezintă un risc crescut să dezvolte aceeași boală.

Dieta nesănătoasă: Atunci când mâncăm prea mulți carbohidrați rafinați (pâine albă, paste, patiserie, prăjituri sau sucuri) și grăsimi saturate, dar prea puține fructe și vegetale creștem în greutate și astfel crește riscul de diabet.

Sedentarismul și greutatea: Studiile au arătat că sunt suficiente 30 de minute de mișcare moderată într-o zi, timp de 5 zile pe săptămână, pentru a rămâne sănătoși și pentru a reduce riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2.

Între 65 și 80% dintre cazurile noi de diabet de tip 2 sunt asociate cu persoanele cu greutate prea mare sau obeze. Riscul este legat de vârsta la care a început acumularea surplusului de greutate și durata obezității, precum și acumularea greutății în timpul vieții adulte.

Și greutatea redusă la naștere este un posibil indicator de risc în dezvoltarea diabetului de tip 2.

Vârsta: Cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât este mai ridicat riscul de diabet. Totuși, diabetul de tip 2 este în creștere la toate grupele de vârstă și se întâlnește adesea chiar și la copii și adolescenți.

Toleranța alterată la glucoză (prediabet): organismul nu răspunde corespunzător la secreția de insulină, iar nivelul glucozei în sânge nu poate fi menținut în limite normale.

Diabet gestațional: Femeile care au avut diabet indus de sarcină au un risc crescut de a dezvolta diabet tip 2. Diabetul gestațional este asociat și cu riscul crescut de obezitate și metabolism anormal al glucozei la copiii rezultați din acele sarcini.

Și factorii socio-economici contribuie la dezvoltarea diabetului și la apariția complicațiilor sale din cauza condițiilor de trai care încurajează alegerile alimentare nesănătoase.

„Specialiștii în diabet sunt cei care stabilesc nu doar tratamentul, ei vă ajută și cu sfaturi în privința adoptării unui mod de viață care să permită ținerea sub control a bolii. Persoana cu diabet zaharat tip 2, odată diagnosticată, intră într-un program riguros de urmărire stabilit de medicul diabetolog. Educația terapeutică susținută de educatorul în diabet cu informațiile referitoare la dietă, importanța efortului fizic, monitorizarea glicemică, informarea și educarea folosirii aparatelor de monitorizare glicemică cât și a dispozitivelor de injectare a terapiei este esențială. Totodată, toate informațiile primite de la medicul diabetolog referitoare la investigațiile suplimentare, bilanț biologic, control cardiologic, neurologic, oftalmologic, un examen minuțios al piciorului, intră în primul examen al unui pacient nou diagnosticat cu diabet zaharat, susține Dr. Gabriela Ileana Crețeanu, Șefa Centrului Județean Antidiabetic Suceava din cadrul Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou din Suceava.

Pentru toți cei interesați, specialiștii Centrului Județean Antidiabetic Suceava din cadrul Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou din Suceava, alături de Federația Asociațiilor Diabeticilor din România organizează luni, 12 noiembrie 2018, între orele 11 și 14, în holul spitalului județean, o campanie de testare gratuită a glicemiei, alături de evaluarea riscurilor și oferirea de sfaturi specializate privind nutriția sănătoasă sau gestionarea corectă a diabetului alături de familie.


Intră acum și în grupul de