„Ziua porților deschise”, marți, în toate subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) s-a raliat inițiativei derulată la nivel european, astfel încât, în fiecare zi de marți 13, organizează în toate județele țării „Ziua informării Preventive”. Desfășurate sub sloganul „Preveniți ghinionul”, având ca logo pisica neagră, activitățile informativ – educative ce vor avea loc cu această ocazie urmăresc conștientizarea cetățenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor și regulilor de comportare specifice tipurilor de situații de urgență.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, slt. Alin Găleată, marți, 13 noiembrie a.c., între orele 9:00-15:00, cetățenii sunt așteptați cu „porțile deschise” în toate subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava, din Suceava, Fălticeni, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Solca, Gura Humorului, Siret, Dolhasca, Vicovu de Sus și Poiana Stampei.

„Cu această ocazie, vizitatorilor le vor fi prezentate mijloacele de primă intervenţie în cazul producerii unor situaţii de situații de urgență şi modul de folosire a acestora, precum și exerciții demonstrative de stingere, descarcerare și acordare a primului ajutor medical de urgență. De asemenea, vor putea beneficia de informaţii privind riscurile potenţial generatoare de situaţii de urgenţă de la nivelul judeţului, regulile de comportare în aceste cazuri, modul de prevenire a incendiilor și importanţa educaţiei antiincendiu în familie, dar şi necesitatea supravegherii permanente a copiilor.

Tot cu această ocazie, în zonele cu public numeros din Suceava (Shoping City și Iulius Mall), se vor organiza puncte de informare preventivă, unde militarii și voluntarii ISU Suceava vor distribui pliante, broșuri, flyere și afișe cuprinzând măsuri de prevenire specifice diferitelor tipuri de situații de urgență”, a arătat Găleată.

Acesta a menționat că anual, în România sunt înregistrate mii de incendii la locuințe. Pe lângă pagubele imense, acestea produc și victime. Cele mai frecvente cauze de incendiu la locuințe sunt coșul de fum defect sau necurățat, instalații electrice defecte sau improvizate, fumatul și focul deschis și mijloacele de încălzire.

IGSU a încheiat, în anul 2012, un parteneriat de colaborare cu E.ON România, intitulat „Împreună pentru siguranță”, ale cărui principale obiective constau în derularea unor campanii de informare menite să conștientizeze cetățenii asupra pericolelor la care se expun în cazul nerespectării măsurilor și regulilor de comportare specifice situațiilor de urgență, crearea comportamentului preventiv și atitudinii proactive în rândul comunității în vederea reducerii semnificative a numărului victimelor. În baza acestei colaborări, cei doi parteneri au implementat deja la nivel național campaniile „F.O.C – Flăcările Omoară Copii” și „R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale” și, la finalul anului 2013, au inițiat o nouă acțiune preventivă sub denumirea „R.I.S.C. – Siguranța NU e un joc de noroc!”.

„Cetățeanul rămâne veriga extrem de importantă în procesul de gestionare a situațiilor de urgență. Rolul său devine unul major prin însușirea și aplicarea informațiilor care vin din partea instituțiilor abilitate, manifestând responsabilitate în relațiile cu familia, comunitatea și mediul înconjurător. Ghinionul poate fi prevenit! Fiţi prevăzători!”, a transmis slt. Alin Găleată.

(M.T.)


Intră acum și în grupul de