Județul Suceava are cel mai mare număr de copii cu diabet din țară, cei mai mulți în zona de nord a județului. În fiecare an se depistează între 14 și 18 cazuri de diabet la copii


Intră acum și în grupul de

Județul Suceava are cel mai mare număr de copii cu diabet din țară, fiind depistați, anual, între 14-18 copii cu diabet, în special în perioada toamnă-iarnă.

Șeful Centrului Județean Antidiabetic, dr. Gabriela Crețeanu, a declarat, luni, cu prilejul unei acțiuni de marcare a Zilei Mondiale a Diabetului care are în acest an tema familiei, că în județ sunt în prezent circa 140 de copii cu diabet și că în fiecare an se depistează în județ între 14 și 18 noi cazuri de diabet la copii.

Ea a arătat că de când a fost inițiat Centrul județean, alături de județul Brașov, județul Suceava a fost cu cei mai mulți copii depistați cu diabet.

„În fiecare an se descoperă 14-18 copii cu diabet, iar la nivel de județ sunt în jur de 140 de copii cu diabet”, a spus Crețeanu.

Ea a arătat că au fost discuții cu specialiști privind acest număr mare al copiilor cu diabet și se consideră că declanșarea bolii este odată cu o infecție cu o răceală.

„De obicei, copiii fac diabet concomitent cu o viroză, cu oreion, cu o hepatită. De obicei apar în perioada de toamnă, de iarnă”, a spus dr. Crețeanu.

Ea a precizat că cel mai mic copil cu diabet avea opt luni, era din Gura Humorului, iar astăzi acest copil este o domișoară frumoasă și bine echilibrată, fără complicații.

Dr. Crețeanu a arătat că e greu să spună dacă există o relație între faptul că sunt foarte multe persoane plecate din județ plecate din țară la muncă în străinătate și numărul mare de copii cu diabet din  județ.

Ea a precizat că cel puțin în zona Rădăuți, zona de nord a județului, sunt cei mai mulți copii cu diabet.

„Nu sunt copii părăsiți. Au fost copii cu diabet la 1 an și jumătate, care sunt bine îngrijiți de bunică, de mătușă”, a explicat medicul sucevean care consideră că acești copii simt lipsa afecțiunii materne.

Ea a subliniat că acești copii cu diabet sunt îngrijiți de persoane responsabile, dar cel mai mult contează însă prezența părinților.

Ea a salutat proiectul Ministerului Sănătății derulat împreuncă cu CNAS pentru monitorizarea continuă a copiilor cu diabet cu senzori și cu pompe pentru insulină.

„Au fost eforturi ca acești copii să fie urmăriți ca pe viitor să nu facă complicații. Programul este deja finanțat, iar banii vor fi transferați centrelor regionale”, a spus Crețeanu.

Ea a menționat că din Suceava au plecat 18 cereri pentru senzori și cinci pentru pompe, iar Suceava este unul dintre centrele neuniversitare implicate în acest program. (T.B.)


Intră acum și în grupul de