Poliția Suceava va aplica un pachet integrat de măsuri pentru reducerea numărului accidentelor rutiere din județ. Acesta începe cu educația rutieră din școală, inocularea conduitei preventive,mesaje video în timpul discotecilor, radare în cascadă sau reținerea pentru 24 de ore a celor care circulă băuți și fără permis. Comisar șef Adrian Buga: Suntem obligați să venim cu soluții noi


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, șeful Poliției Județene Suceava, comisar șef Adrian Buga și responsabilul cu comunicarea publică a Poliției Suceava, comisar șef Ionuț Epureanu, au prezentat, joi, un program integrat pentru reducerea numărului de accidente rutiere mortale și accidente rutiere grave.

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a spus că insistă asupra dezideratului comun în ceea ce privește reducerea numărului victimelor decedate în accidente rutiere.

„Ceea ce ne dorim cu toții este să reducem cât mai mult numărul celor decedați în accidente”, a spus prefectul care a menționat că în 2018 s-a realizat o scădere importantă a numărului de persoane care au murit în accidente rutiere.

 Inspectorul șef al Poliției Județene Suceava, comisar șef Adrian Buga, a arătat că acest program integrat este în completarea programului existent la nivel național și este adaptat specificului județului în încercarea de a reuși reducerea numărului de accidente mortale și grave, precizând că și Comisia Europeană are ca obiectiv reducerea cu 50 la sută a numărului de accidente grave.

Șeful Poliției Județene Suceava a arătat că deși în 2018 numărul de persoane decedate în accidente rutiere pe raza județului a scăzut de la 104 în 2017 la 84, județul Suceava rămâne pe primul loc în țară.

 „Ne-am dori să avem cât mai puține persoane decedate sau rănite în accidente și suntem obligați să venim cu soluții noi”, a declarat Adrian Buga.

Potrivit acetuia trebuie să se meargă și pe mentalul fiecărui participant la trafic, în special al conducătorului auto și că una dintre propuneri este ca educația rutieră să înceapă din școală, la toate clasele , dar în special la clasele finale ale liceului, sublininiind că în baza unui protocol cu ISJ Suceava, la orele de dirigenție să participe și polițiști pentru a prezenta aspecte legate de conduita în trafic, ce presupune obținerea permisului de conducere atât în ceea ce privește siguranța lor cât și a participanților la trafic.

Un alt modul al programului se referă la școlile de șoferi unde cursanților ar urma să li se prezinte un film scurt în care sunt prezentate consecințele accidentelor grave produse în ultimii doi ani în care sunt implicați atât pietoni, biciliști sau șoferi.

Șeful Poliției Județene Suceava și-a exprimat regretul că în prezent există o lipsă de conduita preventivă care era inoculată în perioada de dinainte de 1989.

Potrivit acestuia, deși atunci erau condiții diferite de trafic și că acum traficul este mult mai intens, iar tinerii au acum mașini puternice, dar nu au aceeași aplecare pentru conduita preventivă.

Comisarul șef Adrian Buga a arătat că în prezent doar în municipiul Suceava sunt peste 40.000 de autoturisme la care se adaugă și traficul de tranzit, ceea ce presupune o altă abordare în special că fiecare șofer trebuie să acționeze astfel încât să respecte participanții la trafic, inclusiv să nu stropească pietonii, și să meargă până la siguranța propriei persoane.

Șeful Poliției Judenețe Suceava a mai spus că își propune să încheie un protocol și cu Colegiul Medicilor astfel încât medicii de familie să anunțe atunci când au pacienți care suferă de anumite afecțiuni care se expun atunci când urcă la volan.

Un alt modul vizat în acest plan prevede identificarea elementelor de pe drumurile publice care pun în pericol siguranța circulației rutiere, inclusiv iluminatul public stradal, urmând să fie sesizați administratorii drumurilor pentru a le remedia.

Comisarul șef Adrian Buga a mai spus că în ceea ce privește problema consumului de alcool la volan Poliția Județeană Suceava va verifica unitățile de alimentație publică ce vând băuturi alcoolice și va instrui personalul acestora privind vânzarea de băuturi alcoolice minorilor, dar că se va încerca și un proiect prin care persoanele care consumă alcool să lase cheile mașinii în local pentru a nu conduce sub influența alcoolului.

Șeful Poliției Județene Suceava a mai anunțat și că în discoteci ar urma să fie prezentate pe ecrane spoturi video, la ora 24:00 și la ora 2:00 cu mesaje de avertizare privind siguranța rutieră și consumul de alcool la volan.

Adrian Buga a precizat că va fi mărit și numărul de polițiști care vor supraveghea traficul rutier și că pe lângă polițiștii rutieri vor fi implicați și cei de ordine publică care au aviz de poliție rutieră, dar că vor fi și acțiuni cu radare în cascadă.

Șeful Poliției Județene Suceava a mai arătat că persoanele care vor fi depistate la volan, fără permis sau cu permisul suspendat și sub influența alcolului, vor fi reținute pentru 24 de ore, ca măsură de prevenție.

Comisar șef Adrian Buga a menționat că vor fi analizate toate accidentele mortale din anul 2018 pentru a stabili cauzele și condițiile favorizatoare pentru a găsi soluții atât în ceea ce privește administratorul de drum cât și prezența polițiștilor în anumite zone.


Intră acum și în grupul de