Copil aflat în asistenţă maternală, decedat la Spitalul Judeţean


Intră acum și în grupul de

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava verifică împrejurările în care, la Spitalul Judeţean Suceava, a decedat în seara zilei de 12 februarie 2009, un minor aflat în asistenţă maternală la o familie din municipiul Fălticeni. Astfel, s-a dispus ca o comisie să solicite medicilor de la Spitalul Judeţean Suceava informaţii complete cu privire la caz, în urma raportului medical.
Micuţul în vârstă de 1 an si 4 luni a fost adus de la Spitalul Fălticeni, unde timp de 10 zile a fost supus unui tratament cu antibiotice, dar, întrucât situaţia copilului nu se îmbunătăţea, joi, la ora 12:50 a fost internat în Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Potrivit purtătorului de cuvânt al unităţii medicale judeţene, Tiberiu Brădăţan, la internare, copilul avea sindrom dispeptic ( greţuri, vărsături, o sensibilitate generală), faringită acută (infecţie în gât), pareză nerv facial periferic drept, anemie clinică. Micuţul a decedat în aceeaşi zi la ora 23:15 în secţia de pediatrie, vineri fiind supus necropsiei. „Întrucât decesul a survenit în mai puţin de 24 de ore de la internare, am anunţat poliţia şi Protecţia Copilului. Totuşi, la orice copil la vârsta asta, o afecţiune de acest gen poate evolua fulminant, în câteva ore, în funcţie de rezistenţa sau sensibilitatea copilului”, a ţinut să precizeze urgentistul Tiberiu Brădăţan.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Nicoleta Lenţa, ne-a precizat vineri după-amiază faptul că în raportul medico-legal nr. 5141/13.02.2009 al Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, se menţionează că copilul a decedat în urma unei „meningoencefalite acute virale, care a evoluat pe un teren tarat, cu imunitate scăzută, fără posibilitatea de răspuns favorabil la tratamentul instituit. Din anamneza făcută şi reconstituirea traseului clinic al copilului, reiese că asistenta maternală s-a prezentat la timp cu copilul la control şi a efectuat toate tratamentele recomandate de medicul specialist pediatru CMI Fălticeni, făcând dovada implicării afective şi a unei bune îngrijiri”.

Potrivit Nicoletei Lenţa, asistenţii maternali în cauză sunt atestaţi din anul 2000 şi au avut în îngrijire până în prezent 7 copii, dintre care 3 au fost adoptaţi şi 2 integraţi în familia naturală. În prezent, familia mai are în plasament un copil de 6 ani.
„Toţi copiii aflaţi în plasament la acest asistent maternal s-au dezvoltat normal din punct de vedere fizic şi psihoafectiv, aceştia manifestând un interes deosebit faţă de creşterea şi îngrijirea copiilor. Nu au creat niciodată probleme şi au colaborat bine cu responsabilul de caz”, a mai menţionat purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava.


Intră acum și în grupul de