Combaterea cerşetoriei infantile, în atenţia DGASPC


Intră acum și în grupul de

Zi de zi vedem copii pe la colţuri de străzi şi clădiri cu mâna întinsă, care cerşesc. Unii însoţiţi de rude, alţii singuri – dar supravegheaţi de la distanţă de „protectori” încearcă să îţi atingă „latura sensibilă”, invocând tot felul de poveşti, alţii cerând pur şi simplu bani pentru mâncare. Sfatul autorităţilor este să nu cedezi, dar nu întotdeauna sucevenii pot trece impasibili pe lângă ei. În urma unor acţiuni de combatere a cerşetoriei, efectuate spre finalul anului trecut în Suceava, poliţiştii au săltat în câteva ore 15 cerşetori, iar în Fălticeni 9.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Suceava prin Serviciul minori repatriaţi, delicvenţă juvenilă şi trafic de persoane va derula o campanie pentru combaterea cerşetoriei şi a exploatării muncii copilului – „Cerşetoria infantilă – încotro?!”. Campania se va desfăşura în perioada 1 martie – 30 aprilie şi are scop de prevenire şi diminuare a fenomenului cerşetoriei. Potrivit purtătorului de cuvânt al DGASPC Suceava, măsurile care se vor lua în cadrul acestei campanii vizează combaterea cerşetoriei agresive, a cerşetoriei organizate, precum şi a cerşetoriei infantile. Această campanie va fi derulată cu sprijinul Primăriilor din localităţile judeţului Suceava cu situaţii de risc în această problemă, Inspectoratul de Poliţie al judeţului Suceava, Inspectoratul de Jandarmi Suceava, Serviciul de combatere a traficului de persoane, Organizaţia „Salvaţi copiii” – filiala Suceava şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava.

În acest context, marţi, 24 februarie 2009 orele 10:00, la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Suceava se vor întâlni reprezentanţi ai instituţiilor enumerate mai sus.

Obiectivele campaniei sunt: oferirea de informaţii privind cauzele reale şi consecinţele sociale şi legale ale exploatării copiilor prin cerşit; un apel către cetăţeni pentru o implicare activă în protecţia acestora; sensibilizarea autorităţilor publice locale prin eliminarea pasivităţii şi implicarea în combaterea fenomenului exploatării copiilor prin cerşit; reducerea numărului de copii cerşetori în judeţul Suceava cu cel puţin 30%.

În cadrul campaniei se doreşte a se realiza o întâlnire cu factori interesaţi (reprezentanţi ai IPJ Suceava, IŞJ Suceava, primării, mass-media, etc); distribuirea de materiale informative cu numerele de telefon ale instituţiilor publice abilitate, pentru cetăţenii care doresc să semnaleze astfel de cazuri; un apel la cetăţeni să nu mai încurajeze această activitate ilegală prin oferirea de bani cerşetorilor, deoarece problemele sociale ale acestor copii nu vor fi rezolvate, ci doar agravate în acest fel; monitorizarea zonelor cu risc pentru copiii cerşetori; identificarea cerşetorilor minori şi a familiilor acestora, evaluare socio-familială în scopul oferirii de servicii de specialitate precum: consiliere psihologică şi consiliere juridică în scopul îndreptării comportamentului antisocial, sprijin material ocazional, sprijin pentru readaptare familială şi socială, prevenirea abandonului şcolar şi reintegrare şcolară.

Se doreşte, de asemenea, ca minorii constrânşi să cerşească să fie plasaţi în centre de plasament, iar abuzatorii să fie predaţi organelor de cercetare penală.

Mesajul campaniei este acela că „oferindu-le bani copiilor care cerşesc îi menţinem de fapt în aceeaşi stare de degradare socială şi morală care le afectează dramatic copilăria şi – prin abandonul şcolar – le limitează şansele la o viaţă decentă”.


Intră acum și în grupul de