Sindicaliştii din învăţământ vor decide după vacanţa de primăvară soarta protestelor


Intră acum și în grupul de

Sindicaliştii din învăţământul sucevean, respectiv membrii Sindicatului Judeţean din Învăţământ „Spiru Haret” Suceava şi ai Sindicatului „Bucovina” al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) din Rădăuţi, la fel ca şi cei la nivel naţional, amână protestele până după vacanţa de primăvară, în condiţiile noilor propuneri de restructurare luate de Guvern, care afectează personalul din Educaţie. Din cauza noilor propuneri de restructurare bugetară luate de Guvern, care ar afecta în mod drastic salariaţii din învăţământ, sindicaliştii au hotărât să amâne până după vacanţa de primăvară, referendumul prin care vor hotărî modul în care vor protesta, şi precizează că, dată fiind noua situaţie, profesorii vor fi mai hotărâţi.

Reprezentanţii Finanţelor i-au informat pe sindicaliştii din învăţământ că au de ales între îngheţarea salariilor sau reducerea personalului didactic cu 20.000 de salariaţi, în contextul diminuării bugetului alocat educaţiei cu 811 milioane lei.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat la rândul său că nu este de acord cu reducerea fondurilor învăţământului cu 811 milioane de lei la rectificarea bugetară şi a reamintit că doreşte, în continuare, să aplice legea majorării salariale de 50% pentru catedrele didactice.

Pe 26 martie, sindicaliştii din Educaţie au hotărât să organizeze un referendum pentru a consulta cadrele didactice din toată ţara ce formulă de protest preferă, de la miting la greva generală.

Pe 6 aprilie, reprezentanţii Finanţelor i-au informat pe sindicaliştii din învăţământ că au de ales între îngheţarea salariilor şi reducerea personalului didactic du 20.000 de salariaţi, în contextul diminuării bugetului alocat educaţiei cu 811 milioane lei.

„Guvernul a stabilit să se facă reducerea personalului cu 5%, ceea ce înseamnă, de fapt, 20.000 de persoane. În caz contrar, se trece la îngheţarea salariilor în învăţământ. Ne-a fost propusă şi o a treia variantă, ceea ce înseamnă un eventual melanj între primele două variante. Acest lucru înseamnă că salariile din învăţământ nu ar mai creşte în acest an cu 5%, respectiv indicele inflaţiei”, spun sindicaliştii.

Aceştia mai afirmă că nu sunt de acord cu variantele propuse de Guvern.


Intră acum și în grupul de