Astăzi se împlinesc 79 de ani de la crearea regiunii Cernăuți, formată din nordul Bucovinei, Ținutul Herța și o parte din Basarabia


Intră acum și în grupul de

Acum 79 de ani, la 7 august 1940, teritoriile anexate de URSS din nordul României interbelice au fost comasate în Regiunea Cernăuți. Aflată astăzi în componența Ucrainei, această regiune cuprinde nordul Bucovinei, Ținutul Herța, o parte din Basarabia și orașul Hotin.

Actualmente, Regiunea Cernăuți este compusă din 11 raioane și două orașe subordonate direct regiunii, arată agenția de presă BucPress. În total, Regiunea Cernăuți este formată din 11 orașe, 8 orășele și 252 de comune (398 sate). De asemenea, conform recensământului din anul 2010, populația regiunii constituie 904,4 mii persoane.

Regiunile istorice din care este alcătuită actuala regiune administrativă Cernăuți. Sursa: ro.wikipedia.org

Potrivit sursei citate, din punct de vedere istoric, orașul Novodnistrovsk, raioanele Chelmenți, Hotin și Secureni (în întregime), raionul Noua Suliță (cu excepția unor comune), precum și comunele Balamutca, Rjavinți și fostul sat Onutul-Mic din raionul Zastavna compun partea de nord a fostului județ interbelic Hotin (din nordul Basarabiei).

Raionul Herța (cu excepția comunelor Ostrița, Poieni și a satelor Țureni și Mamornița), împreună cu comuna Tureatca, cu satul Sinăuții de Jos din raionul Adâncata și cu satul Cotul Boianului din raionul Noua Suliță, compun Ținutul Herța și au făcut parte din fostul județ interbelic Dorohoi.

Celelalte localități ale regiunii, adică orașul Cernăuți, raioanele Cozmeni, Putila, Storojineț și Vijnița (integral), raionul Adâncata (fără două localități), raionul Zastavna (fără trei localități), 8 comune din raionul Noua Suliță și 2 comune și 2 sate din raionul Herța compun Bucovina de nord. Înainte de 1940, localitățile din Bucovina alcătuiau județele Cernăuți și Storojineț (integral), precum și circa o jumătate din județul Rădăuți.

Aceeași sursă menționează că în momentul de față, în Ucraina, tot mai activ se discută necesitatea comasării mai multor raioane ale regiunii prin formarea a trei mari din cele 11 actuale.

BucPress atenționează că nu se discută despre necesitatea formării unui raion format din etnici români, ceea ce ar fi un lucru firesc și necesar. Etnicii români riscă să nimerească în trei raioane diferite, fiind minoritate absolută în toate trei (de exemplu, în raionul Herța în momentul de față românii constituie 98 la sută).


Intră acum și în grupul de