Spitalul Municipal Rădăuţi a rămas fără director


Intră acum și în grupul de

Ministerul Sănătăţii a decis încetarea contractului de management în cazul a 73 de directori de spitale din ţară, printre care şi al celui de la Spitalul Municipal Rădăuţi. Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a definitivat rezultatele evaluării managerilor de spitale efectuate în martie, iar potrivit listei sale încetează contractul de management al directorului spitalului din Rădăuţi, Dorin Robu, care a obţinut calificativul „nesatisfăcător” la evaluare.

“Decizia de încetare a contractelor unora dintre managerii din spitalele publice nu este nici politică, nu aparţine nici ministrului Sănătăţii, ci comisiilor desemnate prin lege. Este o consecinţă a rezultatelor obţinute de către aceştia la evaluările făcute de comisiile locale abilitate”, a declarat Ion Bazac, într-un comunicat postat pe site-ul ministerului, odată cu lista celor 73 de directori de spitale demişi din toată ţara.

Comisiile au evaluat activitatea unui număr de 313 manageri ai spitalelor publice, dintr-un total de 431. Restul managerilor nu au fost evaluaţi deoarece nu au întrunit condiţiile de evaluare fiind numiţi cu caracter interimar, cum este cazul directorului Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Vasile Rîmbu, dar şi a spitalelor orăşeneşti Solca şi Siret, nu au condus spitalul o perioadă de minim 6 luni în anul 2008 cum este cazul directorului Spitalului de Psihiatrie Siret, Tiberiu Rotaru, sau alte cauze de genul litigii cu Ministerul Sănătăţii, şi-au prezentat demisia în perioada de evaluare, se aflau în incapacitate temporară de muncă.

La finalul evaluărilor prezentate de comisiile locale, a rezultat că un număr de 73 de manageri (reprezentând 24% din cei evaluaţi) nu şi-au îndeplinit indicatorii de performanţă asumaţi prin contract – indicatori economico-financiari – motiv pentru care contractele de management ale acestora încetează, în condiţiile legii.

S-a decis încetarea contractului de management a unor directori de spitale din Bucureşti, dar şi din judeţele Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Caraş Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ilfov, Marmureş, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vrancea.

În judeţul Suceava a fost evaluată activitatea a şase manageri, doi directori primind calificativul „nesatisfăcător”. Astfel directorii spitalelor municipale Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi de la Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc au obţinut „foarte bine”, cel al Spitalului Orăşenesc Gura Humorului „bine”, iar managerii spitalelor municipale Fălticeni şi Rădăuţi „nesatisfăcător”, aceştia din urmă depunând contestaţii.

În cazul directorului Spitalului Municipal Fălticeni, Adrian Sigmund, comisia centrală a hotărât să schimbe calificativul „nesatisfăcător” propus de comisia locală de evaluare, grila de evaluare fiind stabilită la nivel naţional, în „foarte bine”. La baza schimbării calificativului a stat acceptarea argumentelor aduse de medicul Sigmund, la capitolul neîndeplinirii indicatorii propuşi. Adrian Sigmund a solicitat în contestaţie modificarea valorilor unor indicatori, de genul duratei medii de spitalizare pe unitate şi pe fiecare secţie, procentul veniturilor proprii din totalul veniturilor spitalului, procentul cheltuielilor de capital din totalul cheltuielilor. Ca atare, comisia centrală a precizat în răspunsul la contestaţie că „argumentele au fost luate în considerare, ca urmare a diminuării bugetului”.

Iniţial, managerul spitalului fălticenean a primit calificativul „nesatisfăcător” pentru că a returnat ministerului cele 50 de miliarde de lei vechi primite în luna aprilie a anului trecut pentru continuarea lucrărilor la noul spital şi a solicitat târziu renegocierea indicatorilor, fapt ce a dus la depunctarea indicatorilor. Adrian Sigmund a precizat atunci că ministerul trebuia să evalueze şi să avizeze nota justificativă şi indicatorii tehnico-economici, pentru a fi demarată procedura de licitaţie la noua construcţie, dar n-a făcut-o, până în luna octombrie a anului trecut, şi că nu a renegociat indicatorii la timp întrucât a fost plecat din ţară.

O răsturnare de situaţie, nu a avut loc şi în cazul directorului Spitalului Municipal Rădăuţi, juristul Dorin Robu. Acesta a fost cotat cu „nesatisfăcător”, întrucât a fost depăşit costul pe zi de spitalizare, solicitând prea târziu renegocierea indicatorilor, adică în luna februarie deşi trebuia în decembrie 2008. Dorin Robu a precizat imediat după ce a aflat răspunsul la contestaţie, că în adresa primită de la comisia centrală i s-a comunicat că nu i se iau în calcul motivaţiile aduse pentru că nu a cerut renegocierea indicatorilor.


Intră acum și în grupul de