Sucevencele nu dau prea mare importanţă controalelor privind depistarea precoce a cancerului de col uterin şi a cancerului la sân


Intră acum și în grupul de

Românii sunt plasaţi pe locul întâi în Europa după numărul cazurilor de cancer de col uterin şi cancer la sân. ”Starea de sănătate a populaţiei din România nu este cea mai bună la nivel european. Suntem campioni, pot spune aşa, la anumite patologii. Din păcate, la cancerul de col uterin suntem de departe ţara cu cele mai multe cazuri în Europa, la fel şi la cancerul la sân”, a declarat Ioan Bazac, ministrul Sănătăţii.

Nici în Suceava lucrurile nu stau altfel. Lunar, la Direcţia de Sănătate Publică Suceava se codifică, ca fiind provocate de cancer, 99-120 decese, din totalul de 650-700 decese pe lună, ceea ce înseamnă că unul din şase decese este cauzat de cancer, precizează şeful DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu. Potrivit acestuia, anul trecut, în raportări au fost incluse 121 persoane cu cancer la sân – 34 tratabile şi 96 cazuri de cancer de col uterin – 30 curabile.

Datele DSP Suceava mai arată că, în cadrul unui screening pentru depistarea cancerului de col uterin, din 1.012 femei investigate, 22 au fost cu suspiciune de cancer, iar din cele 2.715 femei investigate în cabinete (frotiuri), 47 au fost suspecte de cancer, din care 12 erau în stadiul 0, 7 în stadiul I şi una în stadiul II.

Numărul mic al cazurilor curabile arată că lumea se prezintă târziu la medic şi, mai ales, nu este obişnuită să-şi facă periodic anumite investigaţii. „Aceste examinări sunt foarte importante şi lumea trebuie să înţeleagă că, dacă se prezintă la medic şi se fac aceste controale la timp, şansele să se trateze sunt mai mari. Sistemul sanitar şi medicii ajută, dar nu fac minuni, dacă nu eşti conştient că trebuie să ai contribuţia ta la depistarea şi tratarea bolii”, spune directorul DSP Suceava.


Intră acum și în grupul de