22 de primării din judeţ nu vor să preia asistenţii comunitari, mediatorii rromi şi medicii şcolari


Intră acum și în grupul de

Preluarea asistenţilor medicali comunitari, a mediatorilor rromi şi asistenţei medicale şcolare de către administraţiile locale decurge anevoios în judeţul Suceava, un număr de 22 de primării nesemnând protocolul. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava (DSP), bioinginerul medical Adrian Popescu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că instituţia a primit ordinul Ministrului Sănătăţii cu protocolul de transfer de atribuţii şi competenţe către autorităţile locale, iar DSP le-a informat despre prevederile acestuia.

Adrian Popescu a precizat că majoritatea primăriilor din judeţ au preluat protocoalele, însă 22 de administraţii nu au semnat. „Sunt 22 de localităţi care nu au semnat aceste protocoale, iar unele chiar şi-au exprimat nemulţumirea în acest sens. Mulţi se tem că nu vor avea cu ce să-i plătească. De exemplu, Primăria Gura Humorului vrea discuţii suplimentare pentru preluarea celor 2 medici şi 8 asistenţi. Vrea să se asigure că finanţarea pentru plata acestora va fi asigurată”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.

În afară de Gura Humorului, primăriile care nu au ridicat protocolul pentru a prelua 23 de asistenţi medicali comunitari şi un mediator rrom (la Dorneşti) sunt: Brodina, Dărmăneşti, Dorneşti, Dolhasca, Drăguşeni, Frasin, Gălăneşti, Horodniceni, Ipoteşti, Liteni, Moldoviţa, Preuteşti, Poiana Stampei, Rădăşeni, Sadova, Şcheia, Straja, Slatina, Udeşti, Vicovu de Jos, Ulma.

Ordonanţa de urgenţă stabilea transferul asistenţilor comunitari şi a mediatorilor sanitari către autorităţile locale, începând cu 1 ianuarie 2009, iar printr-o adresă trimisă de Ministerul Sănătăţii către Direcţia de Sănătate Publică se arată că aceste persoane vor rămâne în subordinea DSP în primul trimestru al anului în curs.

Potrivit ordonanţei de urgenţă, drepturile salariale aferente trimestrului I al anului 2009 pentru personalul care acordă asistenţă medicală preventivă în cabinetele medicale, organizate în unităţile de învăţământ, au fost asigurate din bugetul Ministerului Sănătăţii, din fonduri de la bugetul de stat şi din venituri proprii.
Aceeaşi prevedere se aplică şi asistenţilor medicali comunitari. De asemenea, aceeaşi ordonanţă prevede transferul acestui personal de la Ministerul Sănătăţii către autorităţile administraţiei publice locale, începând din data de 1 ianuarie 2009.


Intră acum și în grupul de