Înfiinţarea noii specializări de tehnician în restaurare pentru liceele de artă – „dată uitării” de ministrul Educaţiei


Intră acum și în grupul de

Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava a fost nevoit să realizeze încă o clasă de muzică în loc de cea care ar fi trebuit să fie înfiinţată din anul şcolar 2009- 2010, de tehnician în restaurare, pentru a nu pierde cele 5 clase aprobate în planul de şcolarizare. Mai mult chiar, Ministerul Educaţiei tergiversează apariţia unei noi calificări din nomenclator şi care are mare căutare pe piaţă, cea de tehnician în restaurare, deputatul Sanda-Maria Ardeleanu anunţând că o va „interpela pe ministră pe această temă”.

În urma discuţiilor cu reprezentanţii Complexului Muzeal „Bucovina” Suceava, s-a ajuns la concluzia că piaţa muncii are nevoie de tehnicieni în domeniul restaurării, cu studii medii, o asemenea meserie neexistând în nomenclatorul de meserii, deşi toată ţara este plină de zone ce necesită restaurare – conservare.

Conducerea Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava a decis să realizeze, în urmă cu 2 ani, demersurile necesare pentru introducerea acestei noi meserii în nomenclator şi implicit înfiinţarea de clase în acest domeniu pe filiera vocaţional. Cu avize de la IŞJ, ITM, Primăria Suceava, Ministerul Culturii, prin care se atestă că este necesară la nivel de regiune această calificare, cu sondaje de piaţă, colegiul sucevean de artă a solicitat evaluarea de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) pentru introducerea noii specializări.

„Pe data de 13 august, fostul prim-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, şi-a dat semnătura, astfel că a fost introdus în nomenclatorul de calificări pentru învăţământul preuniversitar, la poziţia 32, profilul patrimoniul cultural, calificarea de tehnician pentru tehnică, arhitectură, patrimoniu cultural, cu o durată de 5 ani. A urmat evaluarea ARACIP, care a constatat că avem tot ce ne trebuie, resurse umane, materiale, bază de date, că specializarea nu necesită fonduri materiale de la Minister, deoarece partenerul nostru, Complexul Muzeal „Bucovina” Suceava, pune la dispoziţia elevilor modernul laborator de restaurare realizat cu fonduri europene, ei fiind şi cei care au nevoie de asemenea forţă de muncă, singurul amendament fiind acela că lipseşte ordinul de ministru pentru această specializare. Ni s-a spus că trebuie să facem personal demersuri la Bucureşti. Ministra şi-a dat acordul pentru redactarea ordinului pe data de 28 mai 2009, dar acest ordin nu a apărut”, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”, Sabina Roman, cu precizarea că de atunci nu s-a mai primit nici un răspuns, deşi termenul de 30 de zile prevăzut de lege a trecut de mult, la fel ca şi perioada de înscriere pentru admitere, dacă s-ar fi înfiinţat noua specializare.

„Piaţa muncii este absolut goală. În acest domeniu avem doar specialişti supercalificaţi, fiind o lipsă totală de calificaţi cu studii medii. În România nu este acoperită această specializare. Avem a nevoie de restauratori în pictură, lemn, piatră, icoane. De exemplu, în ţară există un singur restaurator în piatră şi acela acum lucrează în străinătate. Avem atâtea vestigii în ţară de restaurat, dar sunt lăsate în paragină. De exemplu, uitaţi-vă la noi, ruinele Curţii Domneşti zac printre gunoaie în loc să fie restaurate şi să se facă săpături arheologice acolo, dar dacă nu există calificaţi! E mai mult decât necesară această secţie. Depozitul arheologic, numai cel de la nivelul Sucevei, ar da de lucru la cel puţin 5 generaţii. Suntem o zonă turistică, cu un patrimoniu foarte bogat. Ne dorim să aducem comunităţii ceea ce avem. Vrem să ştim unde s-a împotmolit demersul nostru, pentru că nu am primit nici un răspuns, nici măcar negativ. S-a întârziat peste măsură şi s-a compromis admiterea la această specializare pentru acest an”, a explicat Sabina Roman.

Directorul colegiului sucevean de artă a precizat că a reuşit să stea foarte puţin de vorbă cu ministrul Educaţiei, Ecatrina Andronescu, aceasta motivând că nu sunt bani pentru întrunirea Comisiei de curriculă ce presupune deplasarea unor specialişti din toate colţurile ţării, că nu sunt bani pentru specializări noi şi că s-ar „fărâmiţa învăţământul”.

„Cheltuielile pentru această nouă specializare sunt de fapt mult mai mici ca cele de la muzică. Până şi documentarea lor a fost superficială, pentru că nu ştiau că noi suntem liceu vocaţional, nu tehnic. Cât despre fărâmiţarea învăţământului, nu a vrut să spună la ce se referă. S-a bătut drumul de vreo 17 ori la Bucureşti pe banii din buzunarul propriu. Şi doamna deputat Ardeleanu a fost la minister şi a discutat, dar lucrurile tot au tărăgănat şi nu înţelegem care sunt interesele. Nu ne dorim decât să se urgenteze redactarea ordinului de ministru. Ni se pare nefiresc ca dumneaei să-şi nege propria semnătură. Vrem ca măcar de la anul să avem această specializare în planul de învăţământ, nu să mai bâjbâim atât. Avem o meserie de nişă, şi nu o nişă oarecare, ci una foarte importantă”, a mai spus Sabina Roman, cu menţiunea că „nu suntem fantezişti, ci mergem pe un lucru necesar”.


Intră acum și în grupul de