Amenzi în valoare de aproape 80.000 lei aplicate în cadrul unei ample acțiuni de combatere a delictelor silvice în județul Suceava


Intră acum și în grupul de

Pe parcursul săptămânii trecute, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și cei din cadrul subunităților teritoriale de poliție, în cooperare cu specialiștii Gărzii Forestiere Suceava și ai Direcției Silvice Suceava au organizat acțiuni punctuale pe raza județului, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite în domeniul exploatării, transportului, depozitării și prelucrării masei lemnoase.

În cadrul acțiunii au fost efectuate 25 de controale, fiind constatate două infracțiuni. Totodată, au fost aplicate 139 de amenzi, în valoare de 78.190 lei.

Pe lângă asta, polițiștii au confiscat 280,54 mc de material lemnos, în valoare de 74.460 lei.

De exemplu, în data de 11 noiembrie, polițiștii au efectuat un control la o societate comercială din comuna Păltinoasa cu punct de lucru în comuna Stroiești.

Astfel, a fost constatat faptul că, firma nu deținea în depozit cantitățile de 164,44 mc lemn de lucru și 2,43 mc cherestea de esență rășinoase, volum determinat ca diferență între stocul scriptic și stocul faptic inventariat la data efectuării controlului.

Totodată, echipa de control a mai constatat și faptul că, societatea nu respecta obligația legală de verificare a codurilor unice aferente avizelor intrate în punctul de lucru și opera în mod eronat datele în aplicația informatică pe linie de silvicultură.

În cauză au fost aplicate trei sancţiuni contravenționale în valoare de 14.000 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţilor de 164,44 mc lemn de lucru și 2,43 mc cherestea de esență rășinoase, în valoare totală de circa 35.400 lei.

De asemenea, în data de 14 noiembrie, în urma controlului efectuat la o întreprindere individuală din comuna Slatina, s-a constatat faptul că, societatea deținea în depozit cantitatea de 30,09 m. cherestea de esență rășinoase fără documente care să ateste proveniența legală, cantitate determinată ca diferență între stocul scriptic și stocul faptic inventariat la data efectuării controlului.

Totodată, echipa de control a mai constatat și faptul că, societatea nu respectă obligația legală de verificare a codurilor unice aferente avizelor intrate în punctul de lucru, operează în mod eronat datele în aplicația informatică pe linie de silvicultură și nu înscrie la zi și în ordine cronologică avizele de însoțire a materialului lemnos în registru de evidență a intrărilor/ieșirilor, conform prevederilor legale în vigoare.

În cauză s-a dispus sancţionarea societății, fiind aplicate patru sancţiuni contravenționale în valoare de 9.000 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de 30,09 mc cherestea de esență rășinoase în valoare de 19.227 lei.


Intră acum și în grupul de