BAC-ul ar putea rămâne fără profesori evaluatori şi supraveghetori


Intră acum și în grupul de

Profesorii nu sunt de acord cu propunerea Ministerului Educaţiei de a reduce cu 50% plata dascălilor la Bacalaureat. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a transmis deja că respinge oferta, iar Federaţia Educaţiei Naţionale refuză diminuarea plăţilor.

În judeţul Suceava la FSLI sunt afiliate Sindicatul Judeţean din Învăţământ „Spiru Haret” Suceava ce are peste 3.000 de sindicalişti, Sindicatul Liber din Învăţământ „Bucovina” Rădăuţi ca cuprinde 60 de grupe sindicale cu 2.605 membrii, Sindicatul Liber din Învăţământ- zona Câmpulung Moldovenesc cu 650 membri iar la FEN este afiliat Sindicatul Învăţământ şi Protecţia Copilului „Sf. Andrei” Gura Humorului.

Federaţiile sindicale au precizat că participarea la Bacalaureat rămâne la latitudinea fiecărui profesor. Potrivit FSLI, aceasta „nu acceptă ca membrii noştri de sindicat să fie umiliţi, primind pentru o activitate ce implică responsabilităţi majore, sume derizorii de 2 sau 4 lei, în condiţiile în care unii miniştri ai Cabinetului Boc – doamna Monica Iacob Ridzi şi domnul Adriean Videanu – cheltuie iresponsabil, în plină criză economică, sume exorbitante, prin organizarea de acţiuni festive sau prin acordarea de salarii de lux pentru personalul anumitor companii ale statului”.

FSLI consideră că în situaţia în care examenul naţional de Bacalaureat din această vară va fi afectat, prin neparticiparea personalului didactic, responsabilitatea revine în exclusivitate ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi primului-ministru Emil Boc pentru bugetul insuficient al învăţământului.

Şi FEN a declarat într-un comunicat de presă că responsabil pentru această situaţie este Guvernul României care s-a dovedit incapabil să asigure sistemului educaţional fondurile necesare. „De asemenea, o mare parte din vină o poartă şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care a lăsat soluţionarea acestei probleme pe ultima sută de metri”, au mai spus reprezentaţii FEN.

Ministrul Educaţiei s-a arătat nemulţumită de sumele pe care le are la dispoziţie pentru plata dascălilor la Bacalaureat. Profesorii care vor participa la examenul de Bacalaureat de anul acesta vor primi cu 50% mai puţini bani faţă de anul 2008.
De aceea, sindicatele spun că este posibil ca profesorii supraveghetori sau corectori să nu vină la examen.

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei a declarat vineri, că nu a fost vorba niciodată că sindicatele vor boicota examenul de Bacalaureat. „Să nu inducem asemenea informaţii. Sindicatele au anunţat că vor lăsa cadrele didactice să decidă”, a spus Ecaterina Andronescu.

Aceasta a precizat că zilele următoare ministerul şi centrele de examen vor vedea cum acoperă supravegherea şi corectarea, unde va fi cazul.
„Nu aşteptăm până la Bac. Noi avem centrele de examen şi fiecare dintre cei care şi-au asumat responsabilitatea trebuie să aibă grijă să fie acoperiţi la Bac”, a declarat ministrul Educaţiei.

Pentru sesiunea de bacalaureat din această vară, absolvenţii de liceu vor susţine examenul în 19 centre. din judeţ. Potrivit IŞJ Suceava, s-au înscris 6.850 candidaţi, din care 79 sunt din serii anterioare, iar 4 din alte judeţe. Unul dintre candidaţi susţine examenul la domiciliu, având probleme de sănătate. Absolvenţii din serii anterioare, care au susţinut bac-ul de două ori până acum, vor plăti o taxă de 217 lei, stabilită de Consiliul de Administraţie al IŞJ Suceava.

Examenul e bacalaureat începe luni cu proba orală la Limba română.


Intră acum și în grupul de