La Fălticeni s-a deschis al cincilea Rotary Club din județul Suceava


Intră acum și în grupul de

Uniți de principiul ”A servi mai presus de sine însuși”, oameni de afaceri, lideri de opinie și profesioniști din diverse domenii, recunoscuți în Fălticeni, au ales 22 februarie ca zi de desfășurare a activității de chartare a unei organizații nou înființate, care a primit recent certificatul de afiliere la Rotary International.

Astfel, grupul de prieteni, reunit sub numele de Rotary Club Fălticeni – al cincilea club Rotary din județul Suceava și, totodată, primul care nu este și din Bucovina, și-a anunțat intenția de a marca, la miezul nopții, aniversarea a 115 ani de Rotary (având în vedere că primul club de acest fel din lume a fost înființat de avocatul Paul Harris, pe 23 februarie 1905, la Chicago).

Astăzi, organizația de caritate Rotary International are peste 1,2 milioane de membri, constituiți în peste 35.000 de cluburi, distribuite pe toate continentele, neafiliate cu nicio organizație politică sau religioasă și având cea mai largă arie de răspândire – în aproape toate țările lumii. Rotary este membru fondator al Organizaţiei Naţiunilor Unite, fiind şi singurul ONG cu drept de vot la ONU și, de asemenea, organizația care a luptat timp de peste 30 de ani pentru eradicarea poliomelitei pe mapamond.

Primul club Rotary din România a fost înființat în anul 1929 la București. În 1936 se creează Districtul românesc, care primește nr. 84. Mișcarea rotariană e interzisă în 1939, iar în anul 1992 se reînființează Clubul Rotary București. În iunie 1996 existau 13 cluburi Rotary în România și făceau parte din Districtul 1160 din Paris. La data de 1 septembrie 1999 se înființează Districtul 2241, România – Republica Moldova.

Festivitatea de chartare s-a desfășurat la Sala ”Aurel Băeșu” de pe lângă Muzeul de Artă ”Ion Irimescu” din mun. Fălticeni și a debutat prin sunetul clopotului arămiu, lovit de ciocanul din lemn, urmat de salutarea steagurilor naționale, al României și al Republicii Moldova, precum și a steagului Rotary.

Ceremonialul a început, sub coordonatea lui Viorel Bunea, District Extension Committee Chair, cu intonarea imnurilor celor două țări care și-au unit cluburile (așa cum au fost anterior, până în anul 1939) în Districtul 2241, România și Republica Moldova, în final fiind intonat și imnul Rotary.

A fost prezent la eveniment, purtând colanul de Guvernator al Districtului 2241 România și Republica Moldova (al 20-lea, de la înființare), medicul și doctorul în științe medicale Marian P. Neagoe.

De asemenea, au fost prezenți Guvernatorul din trecut Daniel Tănase, actuali asistenți ai guvernatorului, membri ai comitetului districtual, membri ai cluburilor Rotary Club Cluj-Napoca Hoia, Rotary Club Suceava Cetate, Rotary Club Câmpulung Moldovenesc Rarăul, Rotary Club Suceava Bucovina, Rotary Club Vatra Dornei Dorna, Rotary Club Piatra Neamț 2005, Rotary Club Piatra Neamț Camena, Rotary Club Borșa, Rotary Club Bistrița Nosa, Rotary Club Cluj-Napoca Cetățuie, Rotary Club Cluj-Napoca, Rotary Club Oradea și, bineînțeles, ai „nașilor” de la clubul-sponsor, Rotary Club Botoșani. Nu în ultimul rând, a fost prezentă presa locală.

Rotary Club Fălticeni are un număr 26 de membri la această dată, la care se adaugă un membru de onoare – scriitorul Grigore Ilisei, dar și un membru care a venit cu nașii, dar va rămâne cu finii.

Membrii clubului nou înființat au hotărât ca împreună să contribuie la schimbarea societății în bine, prin dedicarea unei părți din timpul și din resursele lor, benevol, pentru a veni în sprijinul comunității fălticenene. Astfel, principalele domenii în care clubul se va implica vor fi în domeniul educației și al sănătății, prin derularea de proiecte prin care se doreşte creșterea calității vieţii. Dar, pentru că ne aflăm în Florența României, membrii clubului vor avea în vedere și derularea de proiecte ce urmăresc repunerea orașului pe harta turismului cultural.

Guvernatorul Districtului 2241, Marian Petre NEAGOE, a subliniat importanța înființării celui de-al cincilea club din județul Suceava. În discursurile rotarienilor s-au enumerat câteva proiecte de impact la nivel mondial (unele dintre ele, cu participarea unor mari personalități, cum ar fi Bill Gates, de exemplu), s-a vorbit despre rolul pe care urmează să-l aibă clubul nou constituit,  s-au transmis mesaje de susținere din partea cluburilor reprezentate, s-au schimbat daruri și fanioane, s-a subliniat importanța înființării Rotary Club Fălticeni.

La finalul ceremoniei, conducerea clubului care se schimbă anual (potrivit principiului rotarian, perpetuat începând cu anul 1905), formată din președinte – ing. Sorin Dăniloaia, secretar – prof. Costică Parfenie și trezorier – ec. Ovidiu Bălănuță, precum și președintele clubului din Botoșani, Daniel Bucatariu, i-au invitat pe cei prezenți la o lansare a unei noi ediții a cărții lui Grigore Ilisei, „Fălticeni – mon amour”, sponsorizată de Rotary Club Fălticeni, cu o contribuție deosebită a rotarianului Bogdan Irimia.

Nu înainte, însă, de a se face o poză de grup, pe treptele clădirii fostei Prefecturi, în care ființează, astăzi, unul dintre muzeele-simbol din „orașul muzelor”.

Rotary Club Fălticeni


Intră acum și în grupul de