Beneficiarii sistemului de asistenţă socială şi protecţia copilului ar putea fi lăsaţi în voia sorţii


Intră acum și în grupul de

Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (F.N.S. „PRO.ASIST”) afiliată la Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA, în numele membrilor de sindicat pe care îi reprezintă, salariaţi – personal contractual şi funcţionari publici – ai Direcţiilor de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, îşi exprimă protestul faţă de modalitatea prin care Guvernul vrea să reducă cheltuielile prin metode nejuste, impuse unitar şi prevăzute într-o ”lege” generală pentru această problemă.

„Potrivit unui proiect de lege adoptat de Executiv, pe care vrea să-l impună prin asumarea răspunderii, în vederea încadrării în limitele cheltuielilor bugetare aprobate, conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare vor acorda, din oficiu, în perioada septembrie – noiembrie 2009, personalului propriu, indiferent de statutul acestora, zilele libere fără plată pentru o perioadă de 10 zile lucrătoare sau, după caz, vor dispune reducerea programului de lucru astfel încât veniturile plătite salariaţilor să se diminueze cu 15,5% lunar”, precizează Sonia Cusiac, preşedintele Sindicatului judeţean Suceava Pro Asist din Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului Suceava.

„În lipsa acordului sau în cazul în care, urmare a opţiunii exprimate de salariat, nu se poate asigura continuitatea serviciului de interes public, intervalul şi numărul de zile libere, precum şi reducerea programului se stabilesc de conducătorul instituţiei publice, astfel încât să nu fie efectuate mai mult de patru zile libere într-o lună, iar diminuarea salariului să nu depăşească nivelul prevăzut”, se arată în proiectul de lege.

Sindicaliştii spun că această decizie a fost luată fără o analiză temeinică a efectelor cu privire la sistemul de asistenţă socială şi protecţia copilului, fiind o dovadă de neprofesionalism, lipsă de strategie managerială privind măsurile anticriză precum şi de necunoaştere a rolului deosebit pentru societate al acestuia.

În opinia sindicaliştilor, în centrele de plasament, centrele de recuperare, casele protejate sau alte servicii în care se acordă asistenţă permanentă, din cadrul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, se lucrează pe bază de programare, neavând nici măcar numărul de angajaţi necesar pe tură pentru acordarea serviciilor, iar concediul fără plată sau reducerea timpului de lucru pentru toţi angajaţii ar duce la perturbarea activităţii, existând riscul de a fi lăsaţi beneficiarii copii, persoane cu dizabilităţi şi vârstnici acestui sistem nesupravegheaţi, încălcându-li-se dreptul la asistenţă, această categorie fiind dependentă de servicii medicale şi sociale.

„Cu o situaţie fără precedent s-ar putea confrunta şi persoanele care beneficiază de indemnizaţii şi buget complementar pentru persoane cu dizabilităţi şi alocaţia de hrană pentru persoane cu HIV/SIDA deoarece numărul mare de solicitări face şi în prezent dificilă acordarea la timp a acestora de către Direcţiile de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului . În cazul în care s-ar reduce timpul de lucru sau personalul, plata acestor drepturi nu va mai putea fi efectuată sau se va efectua cu întârzieri foarte mari”, menţionează sindicaliştii.

Acordarea concediului fără plată asistenţilor maternali, asistenţilor personali care îşi desfăşoară munca la domiciliu, implică mutarea beneficiarilor într-un centru sau acordarea unor servicii similare iar acest lucru nu se poate realiza având în vedere numărul mare al acestora.

„În aceste condiţii cine va asigura buna desfăşurare a activităţii? Vor lucra gratis pentru stat făcând muncă patriotică ori să renunţe la jumătate din salariul de 500-1000 de lei devenind la rândul lor asistaţi social? Unde este respectarea drepturilor fundamentale ale salariaţilor? Cine îşi va asuma responsabilitatea dacă lăsăm beneficiarii în voia sorţii? Elena Udrea beneficiază de bugete de milioane de euro de care dispune cum o taie capul, doamna Ridzi aruncă 86 milioane de euro pe o telecabină în timp ce noi trebuie să renunţăm la salariile pentru munca depusă. Este uşor să renunţi la jumătate dintr-un salariu de parlamentar o lună de zile, pentru că rămâne mai mult decât salariul întreg al unui angajat al sistemului de asistenţă socială şi protecţia copilului.

Totodată avem şi o propunere prin care s-ar putea realiza cu adevărat reducerea cheltuielilor fără a fi afectat sistemul care prezintă o necesitate şi importanţă deosebită în acordarea serviciilor sociale şi anume reducerea cu 50% a tuturor funcţiilor elective, miniştrii angajaţi ai guvernului şi angajaţii parlamentului.
Sistemul de asistenţă socială şi protecţia copilului trebuie să facă excepţie de la astfel de decizii unde permanenţa acordării serviciilor sociale este o condiţie esenţială a funcţionării sistemului”, spune Sonia Cusiac.

În acest sens, la Consiliul Naţional din 03-06 septembrie 2009 Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – FNS „PRO.ASIST” a decis să sesizeze Preşedinţia României, Guvernul şi partidele politice prin scrisori deschise pentru a reveni asupra textului legii în scopul renunţării la obligativitatea aplicării lui în sistemul de asistenţă socială şi protecţia copilului, iar în cazul în care situaţia nu se va schimba şi sistemul de asistenţă socială şi protecţia copilului nu va fi exclus de la această măsură sindicalişti anunţă că vor folosi toate mijloacele de protest (grevă, miting, pichetări) împotriva acestei decizii.


Intră acum și în grupul de