Bolile cardiovasculare sunt cap de afiş printre afecţiunile de care suferă sucevenii


Intră acum și în grupul de

Ministerul Sănătăţii (MS) va începe din 1 octombrie, în premieră, un program naţional de screening pentru depistarea bolilor cardiovasculare, bugetul pentru acest an fiind de aproximativ cinci milioane de lei.
Astfel, medicii îi vor identifica pe cei care prezintă risc de îmbolnăvire prin boli cardiovasculare.
Programul naţional al Ministerului Sănătăţii se va desfăşura pe parcursul mai multor ani. În primul an vor fi selectate 3.500 de cabinete ale medicilor de familie şi se va analiza starea de sănătate a aproximativ 500.000 de persoane. Bugetul programului în 2009 este de aproximativ cinci milioane de lei.

Programul MS are ca scop reducerea morbidităţii şi mortalităţii prin bolile cardiovasculare, dar şi prevenirea acestora. Practic, medicul de familie va selecta din lista de pacienţi toţi subiecţii peste 40 de ani care nu suferă de diabet sau de boală cardiovasculară, dar prezintă factori de risc pentru îmbolnăvire. Acestor potenţiali pacienţi, medicul de familie le va calcula riscul de îmbolnăvire pentru următorii zece ani, după criterii clar stabilite de comisia de specialitate a MS.

În cazul în care riscul de îmbolnăvire este mare, persoana va fi trimisă la medicul specialist pentru diagnostic şi tratament. Dacă riscul unei afecţiuni cardiovasculare este mic, medicul de familie va trece la un program de prevenţie, recomandând un anumit tip de comportament.

„Lumea suferă de foarte multe afecţiuni, dar ce-i mai grav este că nu se prezintă la primele semne, tratamentul fiind luat tardiv şi costurile cresc odată cu gravitatea cazului”, a declarat directorul DSP, dr. Alexandru Lăzăreanu.
În urma analizei raportărilor trimise de medicii de familie şi cei de specialitate, documentele indică faptul că sucevenii sunt departe de a sta bine cu sănătatea.
De regulă, statisticile anuale ale DSP Suceava au arătat un număr crescut de bolnavi în judeţ, dar anul trecut, cu prilejul analizelor gratuite prin Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate, numărul cazurilor noi scoase la lumină a fost de-a dreptul alarmant.

Bolile cardiovasculare sunt cap de afiş printre celelalte boli, ca număr de bolnavi, la sfârşitul lui 2008 fiind luate în evidenţă 64.541 persoane cu hipertensiune arterială, din care 7.334 cazuri noi şi 34.158 cu cardiopatie ischemică, 3.616 fiind cazuri noi, din care 3.603 confirmate de investigaţii.
România se situează în primele trei locuri în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin boli cardiovasculare, iar unul din doi români cu vârsta peste 50 de ani este hipertensiv.


Intră acum și în grupul de