Doi cai au fost salvați de polițiștii suceveni și voluntarii de la ,,Casa lui Patrocle”. IPJ Suceava: Cruzimea față de animale se pedepsește cu închisoarea!


Intră acum și în grupul de

Polițiștii suceveni au întocmit două dosare penale pentru cruzime față de animale, continuând cercetările în două cauze înregistrate pe raza comunelor Dumbrăveni și Bălăceana.

Totodată, doi cai au fost ridicați de polițiști cu sprijinul medicilor veterinari și voluntarilor de la Asociația „Casa lui Patrocle” de la persoane care le-au suspus cruzimilor și violențelor, animalele fiind conduse într-un centru specializat unde vor primi tratament medical și hrană.

Calul rănit a fost transportat la un centru de îngrijire

Cu alte cuvinte, în data de 8 iunie, polițiștii suceveni și voluntarii de la ,,Casa lui Patrocle” am salvat doi cai, maltratați de proprietarii săi. De asemenea, polițiștii au identificat și pe cei suspectați de faptele de cruzime, fiind întocmite dosare penale.

Povestea a început de la niște imagini video postate pe internet, în care un bărbat lovește în mod repetat un cal înhămat la o căruță. Astfel, la nivelul Poliției Orașului Salcea s-a constituit echipa operativă în vederea identificării acestuia și tragerii la răspundere penală.

Cu sprijinul președintelui Asociației „Casa lui Patrocle”, Roxana Ciornei, făptașul a fost identificat în persoana unui bărbat de 28 ani, din comuna Dumbrăveni.

Deplasați la fața locului, polițiștii au găsit calul care apărea în imagini și care avea răni vizibile.

În urma examinării medicale de către specialiștii Direcției Sanitar Veterinare a cabalinei s-a constatat că aceasta prezenta leziuni la nivelul picioarele din spate, motiv pentru care animalul a fost preluat cu o autoutilitară specializată de către Asociația „Casa lui Patrocle” și transportat la un centru de îngrijire.

De asemenea, calul a fost examinat cu cititorul de microcipuri constatându-se că nu este cipată. La locuința bărabtului de 28 de ani au mai fost identificate șase, toate fără cip, urmând a fi efectuate verificări pentru a se stabili proveniența acestora și legalitatea deținerii.

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii “rele tratamente și cruzime aplicate animalelor.

Alt caz, același tipar

În aceeași zi, polițiștii din Șcheia au intervenit la un caz de pe raza comunei Bălăceana, unde o persoană și-a bătut calul după care l-a lăsat în șanț cu tot cu căruță.

Este vorba despre un tânăr de 21 ani, din com. Berchișești, care se deplasa cu atelajul hipo tras de un cal pe raza com./sat Bălăceana.

La un moment dat, în dreptul unui imobil, calul a intrat într-un șanț de pe partea dreaptă a sensului de mers, șanț adânc de aproximativ un metru. Căruțașul a luat biciul și a început să lovească violent calul peste spate pentru a scoate căruța din șanț, dar văzând că nu poate să iasă din șanț a lăsat calul cu căruța acolo și s-a deplasat pe jos spre centrul satului Bălăceana. În momentul în care polițiștii au ajuns la fața locului, calul prezenta excoriații pe spate și șchiopăta. Au fost identificați doi martori care au relatat agresiunea.

Prin urmare, ăolițiștii, împreună cu președintele Asociației „Casa lui Patrocle” au contactat medicul veterinar ce are competență pe raza com. Bălăceana, ulterior calul a fiind preluat de către Protecția animalelor și transportată la un adăpost pentru animale unde va rămâne până la finalizarea cercetărilor.

Și în acest caz a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de “rele tratamente și cruzime aplicate animalelor.

Poliția avertizează: Cruzimea față de animale se pedepsește cu închisoarea!

Polițiștii reamintesc că în conformitate cu Legea 205/2004 privind protecția animalelor deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura acestora un adăpost corespunzător; hrană şi apă suficiente; posibilitatea de mişcare suficientă; îngrijire şi atenţie; asistenţă medicală. Deţinătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente şi cruzimi.

Prin cruzime faţă de animale se înţelege:
    a) omorârea animalelor, cu intenţie;
    b) practicarea tirului pe animale domestice sau captive;
    c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
    d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
    e) folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri;
    f) abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului;
    g) administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului;
    h) maltratarea şi schingiuirea animalelor;
    i) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor;
    j) provocarea de suferinţe fizice şi psihice prin orice mijloace;
    k) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă;
    l) capturarea animalelor prin alte metode decât cele prevăzute de lege;
    m) folosirea armelor cu tranchilizant în alte situaţii decât pentru imobilizarea animalelor.

Abandonul constă în lăsarea unui animal aflat în proprietatea şi îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrană, adăpost şi tratament medical.


Intră acum și în grupul de