Scriitorul francez Michel Louyot a predat elevilor de la Colegiul „Petru Rares” o lectie despre Europa


Intră acum și în grupul de

Elevii din clasele bilingve de franceză de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” s-au întâlnit marţi, cu scriitorul francez Michel Louyot, care le-a vorbit în limba lui Balzac despre Europa şi Uniunea Europeană. Conferinţa se înscrie într-un proiect literar a cărui temă se referă în principal la Bucovina de Nord şi de Sud, în cadrul căruia a avut loc un ciclu de conferinţe, primele două desfăşurându-se la Universitatea Suceava, pe 7-8 octombrie, a precizat prof. univ. dr. Carmen Brânduşa Steiciuc, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

Michel Louyot a ţinut de fapt elevilor o lecţie despre Europa, cu harta acesteia în faţă, precizând de la început că doreşte să fie interactivă, bazată pe întrebări şi răspunsuri. „Vreau să vorbesc despre prezent şi viitor şi sper să stabilesc un dialog cu voi, punându-vă întrebări. Aştept din partea voastră spontaneitate în a participa la dialog. Destinul ţării voastre, al Europei în general, depinde de fiecare dintre voi. Depinde de voi toţi să faceţi un viitor mai bun sau nu”, şi-a început conferinţa invitatul.

Primele întrebări s-au referit la componenţa Uniunii Europene, la organismele acesteia, rolul Comisiei Europene şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului. „Uniunea Europeană nu e perfectă, dar depinde de noi să o îmbunătăţim”, a spus Michel Louyot. Acesta a amintit şi de cel de-al doilea război mondial, „o catastrofă pentru Europa”, precizând că prima sa lecţie de istorie a fost la vârsta de 7 ani (s-a născut în 1938), când nişte soldaţi l-au somat cu puşca să spună unde este tatăl său, un luptător împotriva fascismului.

Michel Louyot este de origine din Lorena, în prezent trăind la Strasbourg. Este legat de România încă de prin anii ’70, perioadă în care a fost lector de franceză la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi.

„Domnul Louyot este unul din primii lectori francezi într-o universitate românească, a predat despre cultura şi civilizaţia franceză între 1960-1970. După experienţa din România a continuat să predea în ţările din estul Europei, în Ungaria, Cehoslovacia, Uniunea Sovietică, după care a avut o carieră diplomatică. După căderea comunismului s-a îndreptat din nou către vest, lucrând în Japonia, unde a rămas 10 ani. Michel Louyot are şi o bogată activitate ca scriitor, având la activ 15 cărţi, romane, nuvele şi poezii, printre care una dedicată României (cartea se intitulează chiar “Roumanie”, apărută la prestigioasa editură „Seuilles”, din Franţa. În carte el prezintă România aşa cum este astăzi, fiind bogată în informaţii pe care înainte nu le aveam. De altfel cartea a fost interzisă pe vremea lui Ceauşescu. Vrem să propunem Institutului francez din Iaşi să fie republicată, fie ediţia în franceză, fie tradusă în româneşte”, a precizat prof. Elena Brânduşa Steiciuc.


Intră acum și în grupul de