Profesorii suceveni se pot vaccina impotriva gripei noi


Intră acum și în grupul de

Profesorii suceveni care doresc să se vaccineze împotriva gripei A/H1N1 au la dispoziţie această posibilitate, deoarece numărul de doze asigurat de Ministerul Sănătăţii permite vaccinarea tuturor cadrelor didactice. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel a participat la videoconferinţa cu inspectorii şcolari generali din ţară, în cadrul căreia le-a reamintit cele două campanii de vaccinare derulate de Ministerul Sănătăţii. Acesta a solicitat inspectorilor şcolari generali o bună colaborare cu medicii, în vederea derulării în condiţii optime a campaniilor de vaccinare împotriva gripei A/H1N1, precum şi a infecţiei cu papiloma-virus (HPV).
Rămâne de văzut dacă profesorii vor avea şi urechi de auzit.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava şi-au exprimat zilele trecute nemulţumirea privind reacţiile negative şi nefondate în legătură cu vaccinarea împotriva gripei noi, precizând că populaţia începe să nu aibă încredere, şi „va transforma Suceava într-o isterie generală”.

Şeful DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu şi-a exprimat profunda supărare privind reacţiile din şcoli, şi a precizat că pentru elevii de 16 ani nu este necesară semnătura părinţilor, pentru că pot decide singuri, dar sunt influenţaţi negativ.

Potrivi şefului Serviciului Supraveghere şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Suceava, medicul epidemiolog Valerian Morariu această categorie este considerată una de risc pentru că cele mai multe cazuri s-au înregistrat la grupa de vârstă 15-29 ani.

DSP a predat o parte din dozele de vaccin şcolilor, care îşi organizează propriul program de vaccinare, coordonat de medicii şcolari. Întrucât şcolile nu au unde depozita vaccinul în condiţiile necesare, dozele sunt păstrate la DSP şi furnizate treptat, în funcţie de solicitări.

Alexandru Lăzăreanu a precizat că unii medici şcolari sunt supuşi unor presiuni de către profesorii care fac tot felul de comentarii privind vaccinul. „Noi nu le spunem cum să-şi ţină lecţiile. Deocamdată, activitatea medicală noi o coordonăm”, a ţinut să precizeze şeful DSP Suceava.

Până joi, erau vaccinaţi cu CANTAGRIP doar 168 de elevi de peste 16 ani din liceele sucevene, 30 studenţi şi elevi ai şcolilor postliceale.

Potrivit DSP Suceava, din cele 29.500 doze primite de la minister, au fost distribuite în judeţ 16.200 iar restul de 13.300 se află în stocul instituţiei.

Cât priveşte vaccinul contra virusului Papiloma, şi aici se înregistrează mari probleme, datorită lipsei de cunoştinţe. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, până acum, în judeţul Suceava au fost vaccinate împotriva cancerului de col uterin 119 fete din cele cca. 8.900 de fete de clasele VI-VII care ar trebui să primească acest vaccin. Precizăm că pentru administrarea celor 3 doze ce constituie vaccinul, elevele trebuie să primească acordul părinţilor.

Şeful DSP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, este de părere că atitudinea de împotrivire faţă de vaccinarea anti HPV a „indus şi reacţia faţă de vaccinul Cantgrip”. „Până acum s-au tot făcut vaccinări şi nimeni n-a mai comentat pentru că am fi văzut multă lume cu poliomelită sau tetanos”, a declarat dr. Lăzăreanu.

Programul de vaccinare împotriva cancerului de col uterin a fost lansat după ce un sondaj de opinie efectuat de Ministerul Sănătăţii a arătat că mai mult de jumătate dintre părinţii fetelor de clasele a VI-a şi a VII-a ar fi de acord cu imunizarea.
Vaccinul nu este obligatoriu, dar este ferm recomandat de specialişti.


Intră acum și în grupul de