Directorul Colegiului Alimentar se dezice de drepturile castigate in instanta de colegi


Intră acum și în grupul de

Profesorii afiliaţi la Sindicatul Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SSIP) Suceava au obţinut în instanţă mărirea salariului cu 50%, în urma unei decizii definitive şi irevocabile a Tribunalului Suceava. Urmare a deciziei, profesorii trebuie să beneficieze de prevederile Legii 221/2008, prin care se stabileşte creşterea salariului cu 50% începând cu data de 1 octombrie 2008.

Preşedintele SSIP Suceava, Petru Vasile Gorea precizează că „excepţie fac cadrele didactice de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, unde conducerea liceului, prin directorul Crăiţa Buda Niga, a făcut recurs la sentinţa Tribunalului, nefiind de acord cu această mărire salarială pentru angajaţii acestei instituţii”. Acesta menţionează că acesta este singurul recurs din întreg judeţul.

Acesta a mai adăugat că în cele mai multe cazuri, Tribunalul „obligă pârâţii să calculeze şi să plătească reclamantelor diferenţele salariale neacordate, rezultate din neaplicarea Legii 221/2008, reprezentând diferenţa dintre drepturile salariale efectiv încasate şi cele cuvenite acestora în conformitate cu prevederile actului normativ menţionat”.
Calculul se va face începând de la 1 octombrie 2008 până la data sentinţei, sumele rezultate urmând să fie actualizate în funcţie de coeficientul de inflaţie până la data efectivă a plăţilor.

Mai exact, este vorba despre 30 de cadre didactice sucevene care îşi vor putea primi, în cursul acestui an, salariile mărite cu 50% calculate în intervalul 1 octombrie 2008 – 26 noiembrie 2009.

SSIP Suceava au cerut Curţii Constituţionale să se pronunţe cu privire la constituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care se abrogau prevederile legii mai sus menţionate. Curtea Constituţională a decis, cu câteva luni în urmă, că ordonanţa respectivă este neconstituţională, sindicatul continuând demersul în instanţă. Tribunalul Suceava a ţinut cont de argumentele invocate de SSIP pentru cadrele didactice afiliate, precum şi de ceea ce a decis Curtea Constituţională. Astfel, în toate dosarele au fost pronunţate hotărâri favorabile. Este cazul, spre exemplu, a cinci cadre didactice de la Şcoala cu clasele I – VIII din comuna Horodniceni pentru care sentinţa a fost dată în data de 26 noiembrie 2009 şi a rămas definitivă şi irevocabilă prin nerecurare.

Situaţii similare sunt şi pentru alte 25 de cadre didactice de la colegiile naţionale Spiru Haret, Ştefan cel Mare, Dragoş Vodă, de la Grupul Şcolar Dumbrăveni, Şcoala Ion Creangă din Suceava şi alte unităţi de învăţământ din Băneşti şi Todireşti. Practic, toţi aceşti dascăli vor putea beneficia, în cursul acestui an şi în funcţie de posibilităţile financiare ale şcolilor, raportat la salariile pe care le-au avut în octombrie 2008, de o majorare de 50 de procente.

Pe de altă parte, 20 de profesori afiliaţi la SSIP Suceava nu pot beneficia, deocamdată, de majorarea cu 50 de procente a salariilor pe care le aveau la data de 1 octombrie 2008, asta în condiţiile în care şi pentru aceştia Tribunalul Suceava a dat o hotărâre favorabilă.

De această dată, însă, hotărârea instanţei respective a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Suceava şi în aceste condiţii nu a putut fi declarată irevocabilă prin nerecurare, prin urmare cele 20 de cadre didactice nu sunt încă sigure că îşi vor putea primi banii. Jumătate dintre cei care încă mai aşteaptă rezultatul recursului ce se va soluţiona la Curtea de Apel Suceava sunt de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, printre aceştia numărându-se şi profesorul Petru Vasile Gorea, lider judeţean al SSIP Suceava.


Intră acum și în grupul de