Grija statului a mai scazut pentru cei 1.700 copii si tineri suceveni institutionalizati


Intră acum și în grupul de

Statul nu mai este aşa de grijuliu cu tinerii instituţionalizaţi. Acesta va da mai puţini bani în acest an pentru îngrijirea copiilor de către asistenţi maternali, dar şi pentru minorii instituţionalizaţi în centre de plasament. Dacă anul trecut, statul a cheltuit, lunar, pentru un copil aflat într-un centru de plasament sau în asistenţă maternală, aproximativ 2.000 de lei, mai exact 1.922, în acest an, Guvernul a hotărât standarde de cost mai scăzute. În procente, din cei 1.922 lei cost mediu pe copil în anul 2009, 62 % s-au dus pe cheltuieli cu personalul, 25 % pe materiale (îmbrăcăminte, mâncare) şi 13% pe cheltuieli administrative.

Executivul a stabilit sumele necesare îngrijirii copiilor, persoanelor cu handicap şi persoanelor vârstnice din evidenţele Direcţiilor de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Standardele de cost reprezintă absolut tot ceea ce înseamnă cheltuieli cu cazarea, îmbrăcăminte, mâncare, plata personalului. Îngrijirea unui copil aflat în plasament va costa 20.896 lei pe an, adică 1.741 de lei lunar.

Pentru serviciile destinate copiilor cu dizabilităţi plasaţi la asistenţi maternali, standardele de cost sunt de 24.452 lei anual pentru un copil.
Pentru copiii cu HIV/SIDA plasaţi la asistenţi maternali, standardele de cost stabilite de stat sunt de 28.467 lei anual pentru un copil. Pentru centrele maternale, standardele de cost sunt ceva mai mari, astfel că statul va cheltui 31.756 lei pe an pentru un copil.

Potrivit Protecţiei Copilului Suceava, indiferent de costurile stabilite pentru îngrijirea fiecărui copil aflat în asistenţă maternală sau în centre de plasament, „nu li se va tăia din raţia de mâncare, nu vor sta în frig, nu vor avea de suferit. Vom face economie în altă parte. Aşteptăm aprobarea bugetului şi după aceea vom putea vorbi exact care sunt efectele acestor standarde de cost publicate de executiv”.

În judeţul Suceava, peste 1.700 de copii şi tineri se află în prezent în grija statului, fiind protejaţi în centre de plasament, case de tip familial sau alte servicii. Unii provin din familii sărace, alţii au fost abuzaţi de cei care trebuiau să aibă grijă de ei, de părinţii, alţii sunt orfani.

Cei mai mulţi copii şi tineri sunt internaţi în Centrul de plasament „Laurenţia Ulici” Gura Humorului, 102 beneficiari, care se confruntă şi cu grave probleme de sănătate. Alţi 36 de minori sunt internaţi la Centrul de plasament „Mihail şi Gavril” Solca. La Centrul de tip rezidenţial „Visătorii” Fundu Moldovei sunt internaţi 25 de copii, câte trei-patru fraţi dintr-o familie.
La Complexul de servicii de protecţie pentru copiii aflaţi în dificultate Suceava sunt instituţionalizaţi 88 de minori, 72 la Centrul de plasament „Speranţa” şi 16 la Centrul de plasament de tip familial „Colţ Alb”.

Din totalul de minori aflaţi în evidenţele Protecţiei Copilului Suceava, 695 se află în plasament la asistenţi maternali profesionişti, 358 în plasament la familii lărgită şi 88 la persoane fără grad de rudenie. Instituţia de protecţie a copilului mai dispune de trei centre de zi, unde sunt asistaţi 75 de copii.


Intră acum și în grupul de