Medicii de familie suceveni atrag atentia ca starea de sanatate a populatiei se va agrava


Intră acum și în grupul de

Unele prevederi din proiectul contractului cadru pe 2010, cum ar fi schimbarea raportului dintre plata per capita şi cea per servicii, creşterea penalizărilor pentru cabinetele medicale şi altele au stârnit indignare atât din partea Colegiul Medicilor din România (CMR) cât şi a medicilor de familie. CMR a avertizat deja că unele prevederi care „nu au fost prezentate în cadrul consultărilor” vor „afecta în mod grav activitatea medicilor de familie şi ambulatoriului de specialitate”.

„Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a venit în modul netransparent şi abuziv, cu care ne-a obişnuit, cu un proiect de Contract Cadru care va diminua veniturile cabinetelor medicilor de familie şi ambulatoriului de specialitate cu aproximativ 30%. De asemenea, în proiectul de Contract Cadru au crescut penalizările pentru cabinetele medicale, dar nu se stipulează nimic despre penalizarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în cazul în care nu se respectă contractul”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

În proiectul Contractului Cadru pe 2010, publicat pe site-ul CNAS, a fost modificat procentajul alocat a valorii punctului „per capita” de la 90% la 70%, ceea ce va duce la scăderea cu cel puţin la 25-30% a veniturilor cabinetelor, spun medicii.

Deşi a crescut oarecum valoarea plăţii pe servicii la 30%, de la 10% asta nu va îmbunătăţi cu nimic venitul cabinetului, diferenţa fiind prea mică, a precizat dr. Irina Badrajan, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Judeţene a Medicilor Generalişti Suceava.

„Valoarea punctului nu mai e minim garantată, cum era în anii trecuţi, ci va oscila în funcţie de situaţie. Din informaţiile noastre, reiese că va fi la jumătate. Aşa că, dacă vom face un mic calcul, o să vedem că nu numai că nu vom avea cu ce trăi, dar nici nu vom putea acoperi cheltuielile cabinetului. Populaţia trebuie să înţeleagă că este numai în detrimentul sănătăţii ei tot ce se întâmplă, şi nu din vina noastră. Noi ne plângem că nu vom putea întreţine cabinetul şi nu vom putea desfăşura activitatea. Înainte era o valoare a punctului minim garantată, care era pe un an întreg, acum nu se mai asigură şi asta înseamnă nesiguranţă şi imposibilitatea de a ne rezolva toate problemele”, afirmă Irina Badrajan.

Aceasta a ridicat şi problema cabinetelor medicale din zonele şi aşa defavorizate, în ce priveşte asigurarea asistenţei medicale, care vor avea de suferit pentru că nu vor avea cu ce să se întreţină. „Sunt zone rurale izolate sau de la munte unde medicii au un număr mic de asiguraţi, iar dacă se diminuează valoarea punctului ce-o să facă acolo, dacă nu o să poată ţine cabinetul? O să plece. La ţară vom avea naşteri la domiciliu, decese la copii. Bolile vor evolua nefavorabil, starea de sănătate a populaţiei se va agrava şi oamenii nu-şi vor putea procura la timp medicamentele. E o problemă de sănătate publică care nu va putea fi stăpânită în condiţiile noilor reglementări” a declarat medicul Badrajan.

În opinia purtătorului de cuvânt al Asociaţiei Judeţene a Medicilor Generalişti Suceava, toate acestea se petrec în contextul unui buget necorespunzător pentru sănătate. „Sistemul de asigurări de sănătate e foarte prost structurat. 4,5 milioane de oameni duc în spate 22 milioane, cum să existe fonduri? Să facă ceva să lărgească sfera de plată”, a spus Irina Badrajan concluzionând că „populaţia trebuie să fie conştientă că totul se va răsfrânge asupra ei”.


Intră acum și în grupul de