Personalul mediu de la Ambulanta este insuficient instruit (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Comisia de evaluare a apreciat progresul realizat de Serviciul Judeţean de Ambulanţă Suceava timp de doi ani şi a recomandat autorizarea lui pentru o perioadă de 3 ani, cu respectarea tuturor recomandărilor, căci pe lângă progrese şi neajunsurile sunt mari.

Din echipa de evaluare au făcut parte specialişti din Iaşi, Bistriţa-Năsăud şi Suceava, inclusiv doi medici urgentişti de la SMURD, controlul vizând în primul rând calitatea serviciilor medicale oferite şi dotarea serviciului.
Din cauza lipsei spaţiului, în câteva substaţii ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă autosanitarele sunt parcate în drum, pe spaţiu public existând riscul ca atât vehiculul cât şi aparatura existentă să se deterioreze. Acesta este numai unul dintre neajunsurile constatate de comisia care a realizat evaluarea acestui serviciu, în vederea autorizării lui, în perioada 15-18 martie.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, bioing. Adrian Popescu, spaţiul de garare lipseşte la substaţia de la Gura Humorului, unde ambulanţa este parcată pe drumul public, în faţa sediului. La Vatra Dornei, maşinile sunt de asemenea parcate afară, lăsate la voia intemperiilor care acţionează distructiv asupra lor, faptul fiind cu atât mai grav, spune Adrian Popescu, cu cât sunt maşini foarte scumpe, de 2-4 miliarde de lei vechi. „La Vatra Dornei, e o zonă rece, cu umiditate mare, iar ambulanţierii au semnalat că au probleme cu aparatele din această cauză. Aceeaşi situaţie este şi la substaţia de la Siret, unde maşinile sunt parcate tot afară. Vom ruga autorităţile locale să ne sprijine”, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt.

La Staţia din Gura Humorului, ce funcţionează într-o clădire foarte veche, comisia a recomandat renovarea spaţiului şi realizarea unor circuite funcţionale. Adrian Popescu a spus că va propune ca ambulanţele să fie parcate în curtea Secţiei de ginecologie a spitalului de acolo.

La evaluare, comisia a constatat deficienţe şi în folosirea corectă a aparaturii.
Aceasta a sesizat necesitatea ca trusa de prim ajutor să fie organizată în aşa fel încât echipajul să aibă acces imediat la tubul de oxigen sau la balonul de ventilaţie, iar acestea să fie folosite la maxim şi în cel mai scurt timp.
Pentru că s-au constatat deficienţe în utilizarea corectă a defibrilatoarelor şi materialelor de resuscitare de către personalul mediu-sanitar, comisia a recomandat ca la instruirea personalului, care este coordonată de directorul medical al SJA Suceava, să fie implicaţi şi medici de la Unitatea Primire Urgenţe a Spitalul Judeţean Suceava şi de la Terapie Intensivă.

Comisia a pus accent pe utilizarea echipamentului de resuscitare, iar în acest sens a recomandat elaborarea unui set de proceduri în urgenţe majore – insuficienţă respiratorie, politraumatisme, comă, infarct, a precizat bioing. Popescu.

De asemenea, s-a recomandat depozitarea într-un spaţiu corespunzător a uniformelor personalului şi folosirea lor în totalitate, în timpul serviciului, nu numai a unor piese disparate.

Raportul a fost înaintat conducerii DSP Suceava, în vederea eliberării autorizaţiei de funcţionare, absolut necesară în vederea încheierii contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate. Instituţia va monitoriza îndeaproape respectarea şi îndeplinirea măsurilor din raport.


Intră acum și în grupul de