Vesti proaste pentru bebelusii si bolnavii de TBC din judet


Intră acum și în grupul de

Institutul Cantacuzino nu a primit, vineri, reautorizaţia de producţie a vaccinurilor împotriva tuberculozei. Sistarea liniei de producţiei a vaccinurilor pentru tuberculoză, de la Institutul Cantacuzino, va afecta profund, în condiţiile în care, suntem pe primul loc în Europa, la cazurile de TBC. Vaccinul antituberculos BCG este folosit în special în formele incipiente de tuberculoză, dar şi la copii.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) nu au reautorizat, vineri, linia de producţia a vaccinurilor împotriva tuberculozei de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, deoarece au constatat că instituţia nu şi-a îndeplinit planul de remediere deficienţelor.

Pe 8 februarie, ANM i-a ridicat Institutului Cantacuzino licenţa de producere a vaccinurilor, pentru că nu erau respectate normele europene. Conducerea institutului a dat ca termen data de 15 aprilie pentru finalizarea lucrărilor de modernizare în vederea reacreditării.

La DSP Suceava, cel mai mare deficit de vaccin pediatric, administrat copilaşilor de până la 6 luni se înregistrează la vaccinul BCG împotriva tuberculozei, care atât în luna februarie cât şi în martie era de 3.500 de doze. Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, bioing Adrian Popescu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că la acest vaccin sunt pierderi foarte mari, chiar şi de 70%, întrucât produsul vine în flacoane cu 20 de doze, dar nu sunt atât de mulţi copii deodată, pentru a fi vaccinaţi. „Din 7000 de doze de vaccin s-au vaccinat doar 1300 de copii”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Părinţii copiilor nou-născuţi şi-ar achiziţiona din farmaciile cu circuit deschis, contra cost, serurile, dar nu se prea găsesc, deoarece farmaciile nu au de unde să le aducă, astfel încât bebeluşii rămân să fie imunizaţi când autorităţile vor reuşi să dezamorseze situaţia de criză.

De asemenea, aceste seruri nu se eliberează fără prescripţie medicală, ceea ce înseamnă că părinţii trebuie să vină neapărat cu o reţetă. Adresabilitate există, dar fiindcă nu este foarte mare producătorii nu vor să le aducă, întrucât transportul lor se realizează numai în anumite condiţii, cu o ladă frigorifică. Farmaciştii suceveni ar comanda mai multe, dar spun că riscă să rămână cu ele pe stoc şi nu le convine. Şi asta pentru că au o relaţie cu medicii, pentru a şti exact de câte vaccinuri ar fi nevoie, termenul lor de valabilitate fiind destul de scurt.

Situaţia este gravă şi pentru cei care au deja TBC în stare mai avansată. Potrivit şefului secţiei Pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Maria Muhadin cauza disfuncţionalităţilor de ordin financiar, bolnavii vor rămâne de luni, 19 aprilie fără Etambutol, un chimioterapic antituberculos major, cu acţiune bacteriostatică. Din 5 mai, se vor termina şi stocurile de pirazinamidă, un medicament utilizat în tuberculoza pulmonară şi extrapulmonară cu germeni rezistenţi.


Intră acum și în grupul de