Directorul Liceului Particular Nr. 1 Suceava vrea o Lege a Educatiei pentru invatamantul privat


Intră acum și în grupul de

Întors recent de la Conferinţa Consiliului European al Asociaţiilor Naţionale a Şcolilor Particulare (ECNAIS), desfăşurată la Helsinki, Finlanda, directorul Liceului Particular Nr. 1 din Suceava, prof. Dan Lohănel a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că ar fi necesar să se elaboreze la nivel european „scheletul” unei legi proprii învăţământului privat. Aceasta a fost, de altfel, şi propunerea făcută de delegaţia română, formată din 5 membri ai Uniunii Naţionale pentru Dezvoltarea Învăţământului Preuniversitar Privat din România (UNDIPPR), Dan Lohănel fiind unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai acesteia.

„Ar fi bine să se elaboreze o lege unitară pentru învăţământul privat, foarte multe ţări au”, a spus Dan Lohănel.

Delegaţia română a vizitat 14 şcoli particulare din Helsinki, vizita însemnând un real schimb de experienţă axat pe modul de organizare a procesului instructiv-educativ, sursele de finanţare, posibilitatea iniţierii unor protocoale de colaborare.

„Şcolile private din Finlanda sunt de departe superioare celor de stat ca organizare şi ca finanţare, datorită sponsorilor. Politica o face CA al şcolii, care are în componenţă şi Consiliul director al sponsorilor, care asigură buna desfăşurare. În România e foarte greu ca statul să susţină financiar unităţile acreditate dar dacă noua lege a Educaţiei va fi promulgată şi banul urmează elevul aceşti bani vor veni şi către învăţământul privat acreditat. Avem multe de învăţat de la ei, iar odată afiliaţi la ECNAIS avem informaţii despre cum putem, dezvolta învăţământul privat dar şi relaţii pentru a dezvolta parteneriate, e o oportunitate”, a subliniat Dan Lohănel.

UNDIPPR este alături de alte 24 de uniuni naţionale membră a ECNAIS, începând din luna februarie a acestui an. Dan Lohănel a insistat şi pe amploarea pe care învăţământul particular o are în Europa, ECNAIS numărând circa 26.500 şcoli particulare.

Conferinţa de anul viitor se va desfăşura în Spania, iar pentru 2012 România şi-a depus candidatura pentru a organiza această conferinţă. „Sperăm ca în 2012, cel târziu în 2013 conferinţa să aibă loc în România, foarte probabil în zona Bucovinei, al Suceava, sau la Botoşani”, a mai adăugat Dan Lohănel.


Intră acum și în grupul de