La Marginea, deseurile se colecteaza selectiv


Intră acum și în grupul de

Proiectul „Organizarea sistemului de colectare selectivă a deşeurilor menajere şi reciclabile din zona Marginea, judeţul Suceava”, finanţat prin fonduri europene, implementat de comuna suceveană Marginea, este in etapa de probă a funcţionării investiţiei, fiind foarte aproape de finalizare.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Marginea, implementarea s-a realizat pe parcursul a doi ani, iar valoarea totală a investiţiei este de 440.570 euro, din care 396.378 euro reprezintă fonduri europene.

“Proiectul a fost o adevărată provocare, un test pentru echipa de implementare constituită la nivelul Primăriei Marginea, iar la final suntem încrezători ca localitatea Marginea va deveni un loc mai atractiv pentru a trăi, a munci, a investi dar şi a petrece timpul liber”, declară d-na Carmen Mihalescu, managerul de proiect din cadrul Primăriei Marginea.

Scopul proiectului a fost atins prin înfiinţarea, dotarea corespunzătoare şi licenţierea Serviciului Public de Salubritate din comuna Marginea, judeţul Suceava, care funcţionează şi începe să producă efecte la nivelul zonei Marginea.

Au fost create condiţiile de stimulare şi dezvoltare a colectării selective a deşeurilor, cu valorificarea fracţiilor reciclabile şi reducerea cantităţii de deseuri menajere depozitate. Funcţionarea investiţiei realizată în cadrul proiectului va conduce pe termen mediu şi lung la ecologizarea şi creşterea atractivităţii zonei Marginea.

Colectarea selectivă a deşeurilor este soluţia la îndemâna tuturor şi presupune depozitarea deşeurilor în locuri special amenajate în vederea reciclării acestora. Instituţiile publice, asociaţiile, fundaţiile, persoanele fizice sunt obligate să colecteze selectiv deşeurile de ambalaje în containere diferite, inscripţionate în mod corespunzător şi amplasate în locuri speciale, accesibile cetaţenilor, conform HG 621/2005, (completată şi modificată prin HG 1872/2006).

“Colectarea selectivă este o cerinţă europeană, dar şi un model civilizat de comportament la care trebuie să aderăm şi noi, românii. Astfel, practica aruncării laolaltă a tuturor deşeurilor din gospodărie trebuie înlocuită cu ceea ce numim colectarea selectivă a deşeurilor. Aceasta trebuie să pornească din gospodăria fiecărui cetăţean”, a precizar Attila Korodi, Ministrul Mediului.


Intră acum și în grupul de