Elevele militare din Câmpulung Moldovenesc, Daria Balahura și Irina Puiu, participă la o tabără de vară din Veneția după ce au câștigat Olimpiada Forumului Școlilor Militare Secundare din Europa


Intră acum și în grupul de

Datorită performanțelor de excepție înregistrate la nivel european, elevele plutonier adjutant Daria Balahura și plutonier Irina Puiu de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” se află în tabără la Școala Militară Navală „Francesco Morosini” din Veneția.

Cele două eleve câmpulungene s-au clasat pe primul și al doilea loc la Olimpiada Forumului Școlilor Militare Secundare din Europa, iar parte a premiului obținut reprezintă o excursie în campusul naval din Veneția. Olimpiada a fost organizată de către Colegiul European de Securitate și Apărare (ESDC), instituție care funcționează pe lângă Comisia Europeană, sub patronajul Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al președintelui Comisiei Europene. La linia de start a competiției s-au înscris 11 licee militare din Uniunea Europeană și a reprezentat o adevărată provocare pentru concurenți.

Invitația de a participa la această tabără de vară internațională a fost lansată în cadrul celei de-a VI-a întâlniri a Forumului EUMSS (reuniunea reprezentanților învățământului liceal militar din UE). Astfel, o delegație de 10 elevi merituoși de la colegiile militare din țară, condusă de profesor Monica Buculei, se află în laguna insulei Sant’Elena din Veneția.

În prima zi, elevii militari l-au cunoscut pe comandorul Marcello Ortiz Neri, comandantul liceului militar din Veneția. După un tur al campusului au început antrenamentele de canotaj și chiar au avut parte de ieșiri în larg cu diverse ambarcațiuni. Două dintre cele mai importante vizite au avut loc la Muzeul Istoric Naval și Nava Palinuro, unde cadeții acestei școli fac practică.

Pe durata taberei de vară de la Școala Militară Navală „Francesco Morosini”, elevii militari vor participa la prelegeri și ore de teorie a canotajului și activități practice, dar vor vizita și locuri de interes cultural din Veneția. Aerul sărat al mării, sunetul bărcilor care circulă neîncetat pe timpul zilei și clima mediteraneană fac sejurul la Școala Militară Navală o adevărată vacanță. În zilele ce urmează, se vor prelungi orele antrenamentelor de vâslit, iar vizitele importante se vor petrece la fabrica de sticlă de pe insula Murano, Piața San Marco și Bazilica San Marco.

Georgiana Lupu


Intră acum și în grupul de