Tăieri ilegale într-o pădure din Bacău efectuate de o firmă suceveană, depistate de Garda Forestieră Suceava după sesizarea activistului de mediu Daniel Bodnar privind un transport ilegal de lemne. În total, firma a expediat fără documente peste 100 mc


Intră acum și în grupul de

O sesizare a activistului de mediu Daniel Bodnar a condus la depistarea numeroaselor nereguli silvice comise de o societate comercială din comuna suceveană Slatina. Printre acestea sunt tăieri ilegale într-o pădure din județul Bacău, transporturi de mase lemnoase fără documente de proveniență și transporturi peste prevederile avizelor. Operatorul economic s-a ales cu amenzi, iar cercetările continuă în cadrul unui dosar penal.

Potrivit inspectorului șef al Gărzii Forestiere, Mihai Gășpărel, în seara de 10 august, activistul de mediu Daniel Bodnar a sesizat autoritățile cu privire la un transport de materiale lemnoase posibil ilegal.

Foto simbol

Lucrătorii Gărzii Forestiere și polițiștii au reținut camion ce aparține unei firme din comuna Slatina, iar în data de 11 august au efectuat verificări cu privire la concordanța dintre datele înscrise în avizele de însoțire și cantitatea efectiv transportată.

Astfel, s-a constatat ca în vehicul erau 3,7 mc de bușteni peste prevederile avizului. Astfel, a fost aplicată o amendă de 6.000 lei, iar cantitatea menționată a fost confiscată.

Același ansamblu de vehicule transporta 12,23 mc de cherestea fără documente de proveniență. În acest caz, polițiștii au deschis dosar penal, confiscând atât lemnul, cât și camionul.

În continuarea cercetărilor, Garda Forestieră au verificat firma din Slatina care a expediat materialul lemnos. S-a constat că lemnul provine din fondul forestier de pe raza județului Bacău, respectiv dintr-o partidă autorizată și exploatată de către societatea menționată.

În urma verificării suprafeței în care a fost exploatată partida s-au constatat prejudicii inevitabile din categoria arborilor nedestinați extragerii, precum și o cioată provenită din tăierea fără drept a unui arbore. Arborii tăiați ilegal au totalizat 5 mc, cu o valoare a prejudiciului de 4.123 lei.

De asemenea s-au constatat abateri privind îndeplinirea condițiilor de reprimire prevăzute de normele specifice, respectiv cioate de rășinoase necojite, arbori marcați în vederea extragerii și rămași pe teren, precum și nereguli cu privire la aplicarea corespunzătoare a tratamentului prevăzut de amenajamentul silvic în vigoare.

„Toate aceste aspecte urmând a constitui obiectul unei sesizări către organele de cercetare penală”, spune Mihai Gășpărel.

Într-un final, cercetările au mai arătat că operatorul economic a expediat un volum de 108,82 mc fără documente legale de proveniență și însoțire. Astfel, acesta a fost amendat cu 10.000 lei, fiind confiscată cantitatea materialelor lemnoase în cauză, valoarea cărora este de aproape 30.000 lei.


Intră acum și în grupul de