Actele pentru recunoasterea calificarilor medicale in UE vor putea fi eliberate de catre DSP


Intră acum și în grupul de

Dosarele a tot mai mulţi medicii şi asistente din judeţul Suceava ce doresc să plece să muncească în străinătate se află în diferite stadii. Vestea bună pentru cei ce vor să facă acest lucru în viitor este, că nu vor mai fi puşi pe drumuri pentru eliberarea documentelor necesare recunoaşterii calificărilor româneşti în Uniunea Europeana, dar şi alte certificate necesare activităţii personalului medical deoarece s-ar putea face, în curând la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. În momentul de faţă aceştia trebuie să meargă la Bucureşti.

În perioada următoare direcţiile de sănătate publică vor primi ghiduri cu date despre tipul documentelor pe care le vor putea elibera şi modalităţile în care se va desfăşură această activitate.

Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie Suceava, dr. Doina Draga Buimistriuc, spunea recent că nu numai condiţiile salariale sunt cele care determină cadrele medicale şi sanitare să aleagă „mirajul străinătăţii”.

„În condiţiile în care nu sunt plătiţi pentru munca pe care o depun, iar cu noua grilă de salarizare e şi normal să plece. Numărul lor cu siguranţă va creşte în aceste condiţii, însă nu doar pentru veniturile de acolo pleacă, ci şi pentru faptul că sunt respectaţi. Noi nu ne dorim să plece, însă nu avem ce face pentru a-i reţine aici. Tinerii în special pleacă, dar nu numai, avem şi persoane cu experienţă care, cu toate că aveau salarii satisfăcătoare, au preferat să plece”, a menţionat dr. Doina Draga Buimistriuc.

În cursul anului trecut, nouă medici au cerut certificatul profesional curent pentru a se transfera în străinătate. Medici sunt specializaţi în Ortopedie, Alergologie, Chirurgie Plastică, dar şi Medicină de Familie. Printre destinaţii se numără Franţa, Marea Britanie, Belgia şi Germania.

Medicii suceveni susţin că volumul muncii pe care o prestează a crescut, iar măsurile oficialilor nu îi vor ţine prea mult pe gânduri, în condiţiile în care vor primi oferte de a pleca în străinătate. „Foarte mulţi vor renunţa la slujba de aici pentru una mai bine plătită în străinătate, unde condiţiile sunt mult mai bune şi suntem respectaţi atât de pacienţi, cât şi de cei din jurul nostru. Importanţa socială a Sănătăţii este mult mai mare decât importanţa care i se acordă în momentul de faţă. O ţară care nu are un sistem de Sănătate şi de Învăţământ bine stabilit nu are viitor”, a explicat Tiberiu Brădăţan, medic în cadrul Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean Suceava.


Intră acum și în grupul de