Aproape 300 de paturi vor trebui scoase din spitalele din judet (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a primit de la Ministerul Sănătăţii structura modificată a spitalelor din judeţ înaintea predării acestora către administraţiile teritoriale. Astfel, la nivelul judeţului trebuiesc reduse 282 de paturi ceea ce reprezintă 8,9 la sută, de pe secţiile a căror indicatori de performanţă sunt mai mici faţă de media pe ţară.

Spitalul Judeţean Suceava va pierde 70 de paturi din cele 1279 pe care le avea, dar cel mai afectat va fi Spitalul Rădăuţi care va rămâne fără 60 de paturi din cele 520, ceea ce înseamnă 11,5%.

Conducerea acestei unităţi a anunţat deja Direcţia de Sănătate Publică Suceava că va face un memoriu către minister pentru ca Secţia de Boli Infecţioase să rămână cu cele 30 de paturi pe care le avea, nu cu 20, cum stabilise ministerul. Şeful DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu, a precizat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă că va susţine demersul spitalului rădăuţean deoarece zona este foarte întinsă şi trebuiesc mai multe paturi la Boli Infecţioase.

„Deja au apărut nemulţumiri la spitalele din judeţ pentru că s-a redus numărul de paturi, dar în timp se va rezolva problema. Structura de paturi este dată pentru perioada în care se face predarea spitalelor către consiliile locale sau Consiliul Judeţean. Dacă noii proprietari ai spitalelor consideră că în vreo secţie sau vreun compartiment trebuie paturi mai multe, vor face solicitări, prin intermediul Direcţiei, către Ministerul Sănătăţii şi se vor putea modifica structurile. Dacă în timp spitalele îşi vor îmbunătăţi indicatorii, vor putea cere mărirea numărului de paturi. Mărirea sau micşorarea numărului de paturi este în funcţie de utilizarea lor, de indicatorii de performanţă obţinuţi. Nu poţi să ceri paturi într-o secţie în care numărul de zile de utilizare pe an a patului este mult sub media naţională”, a declarat şeful DSP Suceava.

Singurul spital din judeţ care rămâne cu acelaşi număr de paturi este Psihiatrie Cronici Siret, cu 210 paturi. De la Spitalul Municipal Câmpulung se vor reduce 15 paturi din cele 280, 48 de la Spitalul Fălticeni din cele 385, 19 de la Vatra Dornei din 209, 31 de la Spitalul din Gura Humorului din 144, 10 de la Spitalul Orăşenesc Siret din 85, tot 10 de la Spitalul Solca din 80 şi 10 la Psihiatrie Câmpulung din 80.
În opinia directorului DSP Suceava cifra este „cam mare”.

Potrivit lui Alexandru Lăzăreanu, personalul rămas prin reducerea paturilor va fi redistribuit în alte secţii şi nu există riscul unor reduceri de personal în condiţiile în care niciun spital din judeţ nu depăşeşte normativul în această privinţă.

Acesta a exemplificat cu Spitalul Judeţean Suceava ce ar trebui să aibă 2.272 de salariaţi şi are 1.278, situaţia cea mai dificilă fiind la cadre medii sanitare, unde după normativ ar trebui să fie 1.133 asistenţi, dar sunt 597. Şi la medici spitalul este deficitar, normele prevăd 284 de medici, dar sunt 186.

Alexandru Lăzăreanu a mai subliniat că toate spitalele din judeţ ar trebui să facă angajări, dar, deşi personalul este sub normativ se stă prost la capitolul cheltuieli de personal.


Intră acum și în grupul de