Centru de informare turistica in Dorna Candrenilor


Intră acum și în grupul de

Foarte multe organizaţii au încercat în ultimii ani să cureţe România de deşeurile depozitate în natură, în special în comunităţile din mediul rural. S-a dovedit a fi însă o muncă de Sisif: la scurt timp, alte gunoaie erau aruncate pe malurile râurilor sau în păduri. Asociaţia Tăşuleasa Social, care s-a confruntat în ultimii cinci ani cu această problemă, a aplicat o altă metodă prin proiectul “Paşaportul Verde”: şi-a propus să schimbe mentalităţile localnicilor din Poiana Negri şi să-i convingă să colecteze gunoiul selectiv.

Timp de patru luni, 50 de tineri de la liceul din Dorna Candrenilor au participat la un program de training în campusul Tăşuleasa Social şi au învăţat despre resursele naturale din această zonă (în care se află Parcul Naţional Călimani şi Rezervaţia 12 Apostoli), despre importanţa conservării lor şi despre colectarea selectivă a deşeurilor. Cei 50 de elevi au transmis mai departe informaţiile primite în campusul Tăşuleasa Social şi au pregătit alte grupe de tineri voluntari care participă la acţiune. În total, în proiect sunt implicaţi peste 200 de tineri.

La finalizarea primei părţi a programului de training, tinerii voluntari au demonstrat ce au învăţat în campusul Tăşuleasa Social: pe 7 mai, au desfăşurat o campanie locală de informare în Poiana Negri şi le-au vorbit sătenilor despre consecinţele depozitării deşeurilor în apă şi despre avantajele reciclării. Mai exact, ei au împărţit saci pentru colectarea selectivă a plasticului, care vor fi predaţi ulterior de săteni unui colector local, într-o anumită zi din lună. Odată cu sacii, localnicii au primit şi un calendar pe care sunt notate datele la care se face colectarea. În schimbul sacilor cu PET-uri şi ambalaje, sătenii primesc un tichet care reprezintă valoarea plasticului adunat, prin care beneficiază de reducerea taxei de salubrizare. Acest mecanism a fost propus de Tăşuleasa Social, iar autorităţile locale au fost de acord să îl susţină.

În aceeaşi zi, pe 7 mai, 250 de angajaţi ai Coca-Cola HBC România le-au dat un exemplu localnicilor din Poiana Negri. Ei au adunat 2.000 de saci cu deşeuri de pe malurile pârâului Negrişoara, care traversează localitatea.

Trei săptămâni mai târziu, pe 25 mai, 75% dintre localnicii din Poiana Negri aveau sacii cu plastic pregătiţi pentru maşina care a venit să îi colecteze.

Pe 30 iunie va avea loc în Dorna Candrenilor inaugurarea unui Centru de informare turistică, amenajat într-un spaţiu pus la dispoziţie de Coca-Cola HBC România. În perioada 28-29 iunie tinerii de la liceul din localitate vor arăta ce au învăţat în timpul programului de training – unde au discutat despre turismul responsabil şi despre importanţa protejării mediului. Ei vor amenaja Centrul de informare în care vizitatorii vor găsi pliante, vor putea vedea câteva fotografii realizate de Cosmin Bumbuţ la Rezervaţia Geologică 12 Apostoli şi vor primi informaţii despre obiectivele turistice din zonă. Ghizii locali vor fi chiar elevii care au participat la programul de training.

De asemenea, tinerii vor amenaja un traseu turistic până la Rezervaţia 12 Apostoli şi vor fi ghizi pentru primul grup de turişti care vor fi prezenţi la Dorna Candrenilor, în data de 30 iunie: scriitorul maghiar de origine română Attila Bartis, jurnalistul Eugen Istodor, realizatorul TV Cătălin Ştefănescu, caricaturistul Ion Barbu, precum şi alte personalităţi.


Intră acum și în grupul de