Noul sistem de compensare a medicamentelor va duce la cresterea mortalitatii


Intră acum și în grupul de

De la 1 iulie intră în vigoare noul sistem de compensare a medicamentelor, fapt îngrijorător pentru suceveni fiindcă vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru medicamentul original cu care s-a obişnuit şi se simte bine. În caz contrar, pacienţii vor alege varianta mai ieftină riscând să aibă probleme mai mari de sănătate.

În timp ce reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spun ca pacientul cronic va trebui să plătească doar cu 10% mai mult decât o face acum, conducerea Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) spune ca aceasta coplată va fi mult mai mare. Reprezentanţii COPAC spun că pacienţii cu hipertensiune arterială, de pildă, vor trebui să plătească de peste trei ori mai mult decât plăteau până acum pentru a păstra aceeaşi schemă de tratament.

Asociaţiile de pacienţi mai sunt de părere că folosirea unor medicamente generice în locul celor originale presupune, în unele cazuri, teste, pentru a vedea receptarea acestora de către organism şi folosirea unei cantităţi mai mari de medicaţie.

Nici farmaciştii, medicii prescriptori şi nici producătorii de medicamente nu sunt mai liniştiţi vizavi de noul sistem. Astfel, reprezentanţii Colegiului Naţional al Farmaciştilor au arătat că sumele pe care le vor plăti în plus pacienţii vor creşte destul de mult, între 50 şi 70-80%, în unele cazuri, mai ales la medicamentele originale.

Potrivit Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente, noul sistem de compensare a medicamentelor va duce la scumpiri de până la 750%, iar în cazul bolilor cronice, care necesită o medicaţie specială, preţurile ar putea urca şi mai mult.

Nici Colegiul Medicilor din România (CMR) nu este de acord cu metodologia propusă de CNAS, motivând că, în afară de creşterea coplăţii suportată de pacient, medicii prescriptori vor trebui să-şi schimbe atitudinea faţă de pacient fiind obligaţi să recomande tratamentul nu în funcţie de eficienţa terapeutică, ci în funcţie de posibilităţile materiale ale omului bolnav.

CNAS şi-a motivat schimbarea sistemului de compensare prin faptul că medicamentele originale, care sunt şi cele mai scumpe, şi erau compensate, nu şi-au îndeplinit rostul de a scădea numărul de internări în spitale.

Singurii care salută noul sistem sunt producătorii români de medicamente, care susţin că noul sistem de compensare vine, în primul rând, în sprijinul industriei farmaceutice autohtone, opinând că medicamentele cele mai ieftine nu sunt neapărat şi cele mai proaste.

Conform noului sistem de compensare, va exista un singur preţ de decontare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care tratează o anumită boală, şi nu pentru fiecare medicament în parte, cum este în prezent. Astfel, de la acest preţ se va stabili cât mai trebuie să scoată din buzunar fiecare pacient.

Purtătorul de cuvânt a Asociaţiei Medicilor Generalişti Suceava, medicul Irina Badrajan explică: „S-au pus medicamentele pe clase, cum ar fi betablocantele, vasodilatatoarele etc. Fiecare clasă are un medicament de referinţă. La betablocante de pildă este Propanololul, care este foarte ieftin şi acolo se aplică compensarea. Ceea ce urmează după Propranolol, în ordine, mai sus şi mai eficient, plăteşte pacientul diferenţa, compensarea fiind de 90%. Înainte era o listă de compensate şi se compensa tot după o substanţă de bază. Era însă alt sistem de calcul, acesta este total criminal, pacienţii şi aşa au sărăcit şi n-or să mai aibă bani, mai ales acum, să plătească pentru medicamente care să aibă eficienţă. După părerea mea va fi multă lume care o să moară fiindcă n-o să mai aibă ce mânca şi cu ce trăi. Eu în fiecare zi văd acest lucru, mă uit la cuponul de pensie al omului şi mă gândesc că acum mai poate lua un medicament, mai bun, dar foarte scump. Practic acum pensionarul nu mai are nicio şansă şi mai vrea să le ia din pensia aia nenorocită? Aste e genocid!”.

Preşedintele Colegiului Judeţean al Farmaciştilor Suceava, Doiniţa Cocriş, spune că nu se pune problema că medicamentele generice după care se va face compensare nu sunt bune, fiind aprobate de Agenţia Naţională a Medicamentului, dar vor fi probleme ce ţin de „ compatibilitatea dintre boală, om şi medicament. „Vor fi probleme pentru că oamenii nu au bani şi nu vor putea susţine tratamentul prescris de medic. Se tot apelează la generice, dar medicul este cel care vede cum răspunde pacientul la acţiunea unui medicament.

El prescrie medicamentul care se potriveşte bolnavului, dacă va prescrie numai generice îşi va asuma un risc dacă bolnavul nu răspunde bine la medicamentul respectiv. Fiecare bolnav are un alt caz. Întrebarea este dacă bolnavul va putea susţine financiar acel tratament, fiindcă diferenţa de plată va fi mare. Cerem populaţiei să înţeleagă că nu suntem noi cei vinovaţi”, a declarat Doiniţa Cocriş.


Intră acum și în grupul de