In magazinele din satele sucevene se vand produse expirate (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Comisarii suceveni pentru protecţia consumatorilor avertizează comercianţii din judeţ, că „deşi parcurgem o perioadă dificilă, acesta nu trebuie să constituie un motiv pentru a pune în vânzare produse ce pun în pericol sănătatea consumatorilor”. „Pentru protejarea consumatorilor împotriva riscului de a cumpăra şi consuma alimente care, în condiţii de vară cu temperaturi ridicate pot deveni periculoase pe toata perioada sezonului cald vom desfăşura controale în special în unităţi de alimentaţie publică de tip fast-food, snack bar, restaurante, terase, braserii, rotiserii etc., unităţi de alimentaţie publică din incinta ştrandurilor şi în unităţi de comercializare din mediul urban şi rural”, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă directorul adjunct coordonator al CJPC Suceava, Elena Oanea.

Potrivit acesteia, în cadrul acţiunilor de control au fost depistate produse cu data limită de consum depăşită, acest lucru fiind cu atât mai grav cu cât multe dinte acestea sunt dulciuri, consumate cu predilecţie de către copii. „Copiii prin vârstă sunt o categorie de consumatori vulnerabilă, comercializarea unor astfel de produse neconforme fiind cu atât mai gravă”, a subliniat Elena Oanea, adăugând că produse cu termen expirat se găsesc în special în mediul rural.

Şeful CJPC Suceava a exemplificat cu SC Rarăul Conserv SRL din comuna Crucea, ce comercializa două sortimente de ciocolată expirate, SC Plai SRL din comuna Vicovu de Sus ce avea la vânzare napolitane, cemşnit Dr.Oetker, profiterol Dr.Oetker, foi de tort expirate din 2008, margarină şi biscuiţi expiraţi din 2009, ciocolată, iaurturi, prăjituri expirate din luna aprilie 2010.

Prima firmă a fost sancţionată cu 4000 lei, iar a doua cu 5000 lei, produsele fiind retrase de la comercializare.

„Este foarte important pentru consumatori să verifice cu atenţie data durabilităţii minimale a produsului. La fel de important este să verifice şi lista ingredientelor. Multe dintre produsele alimentare conţin aditivi alimentari, în cantitate mai mare sau mai mică -coloranţi, gelifianţi, agenţi de îngroşare. Dintre acestea aş sublinia că foarte multe produse de patiserie şi cofetărie conţin sau sunt preparate integral din premixuri incluzând în compoziţie aditivi alimentari. Acelaşi lucru este valabil şi pentru îngheţată, produs foarte căutat în zilele călduroase. Este recomandabil să cumpărăm acele produse la care aceste ingrediente să lipsească sau să fie în cantitate cat mai redusă.

Trebuie acordată atenţie şi condiţiilor de depozitare/prezentare în magazinul de desfacere şi stării ambalajelor care trebuie să fie curate şi etanşe”, a mai subliniat Elena Oanea.


Intră acum și în grupul de