Aproape 2.800 de persoane din 21 de comune sucevene au beneficiat de serviciile gratuite de depistare activă a tuberculozei. În cazul a 155 de persoane se efectuează analize suplimentare existând suspiciunea de tuberculoză


Intră acum și în grupul de

Testarea gratuită a sănătății plămânilor asigurată de caravana de depistare activă a tuberculozei- Screening TB a debutat pe 12 iulie în județul Suceava în cel mai amplu proiect de acest fel din România, înițiat de Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

Astfel, potrivit organizatorilor, 2.777 de persoane din Ostra, Stulpicani, Vatra Moldoviței, Drăgoieşti, Horodniceni, Valea Moldovei, Rădăşeni, Baia, Fântânele, Vereşti, Bosanci, Dumbrăveni, Pătrăuţi, Mitocu Dragomirnei, Zvoriştea, Zamostea, Șerbăuți, Arbore, Volovăţ, Straja, Putna au beneficiat de serviciile gratuie ale caravanei.

Sursa citată a precizat că din cele 2.777 de persoane care au beneficiat de serviciile medicale furnizate în caravana, un numar de 155 de persoane au fost identificate de softul medical cu un scor ridicat privind suspiciunea de tuberculoză. In cazul acestor beneficiari se efectuează analize suplimentare pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului aferent. Rezultatele finale fiind disponibile la 60 de zile de la ridicarea probelor pentru analize.

Datele statistice aferente anului pandemic 2020 arată o scădere falsă a incidenței anul trecut in județul Suceava, la 31 de cazuri noi la mia de locuitori, ceea ce confirmă faptul că accesul la serviciile medicale a fost mai complicat și mai deficitar în ultimul an.

Serviciile furnizate de caravana sunt complementare celor asigurate de rețeaua cabinetelor TB din întreaga tară și vizează beneficiari  din zonele unde accesul la aceste servicii medicale e întârziat de distanțele mari, de lipsa personalului medical sau de dificultățile materiale ale populației.  Experiența ne confirmă ca acești pacienți  ar fi ajuns la spital în stadii avansate ale bolii.

„Asta dovedește necesitatea ridicată pentru servicii medicale mobile care asigură accesul facil pentru comunitațile rurale pe care le vizăm”, spun organizatorii.

În judeţul Suceava, activităţile de informare şi suport în comunități pentru mobilizarea la screening sunt realizate cu sprijinul  Fundaţiei Centrul pentru Politici si Servicii de Sănătate din Bucureşti – CPSS, partener al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” în acest proiect.

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză  în cadrul acestui proiect beneficiază de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. Beneficiarii sunt ajutați în vederea finalizării procesului de diagnosticare și acces la tratamet.

În paralel Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport  psihlogic telefonic pentru pacienții diagnosticați cu tuberculoză ce au situații sociale dificile astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare. In cazul tuberculozei tratamentul chimioterapic poate avea efecte adverse brutale care să determine pacientul să renunțe la tratament. Sprijinul acordat de ASPTMR constă în consilierea beneficiarului în așa fel încât să poată continua tratamentul până la vindecare.


Intră acum și în grupul de