In unele fantani publice din judet, apa inca nu este potabila


Intră acum și în grupul de

La recoltarea de probe din mai multe fântâni publice din zonele afectate de inundaţii, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică au constatat că apa nu este potabilă. „Cei care au prelevat probele de apă au constatat că sunt tulburi la prima vedere, fără să le mai analizeze. Nivelul pânzei freatice e foarte sus, s-au antrenat fel de fel de reziduuri de la latrine, gropi de gunoi menajer. Noi am recomandat oamenilor să dezinfecteze fântânile de mai multe ori şi apoi să consume apa”, a declarat marţi, şeful DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu.

Potrivit datelor DSP, 14.021 de fântâni au fost catagrafiate în judeţ după inundaţii, 11.858 fiind dezinfectate imediat, pentru restul s-au împărţit oamenilor cantităţi mari de var cloros şi tablete de clorom. „Am dat dezinfectanţi peste tot unde ni s-a cerut, am şi suplimentat ca să nu existe pericol”, a subliniat directorul coordonator al DSP Suceava.

Şeful DSP a mai arătat că, deşi apele au produs avarii la staţii şi pompe de apă, în Gura Humorului, la Fălticeni şi Berchişeşti, nu au fost probleme cu calitatea apei potabile din reţeaua publică. „S-au luat măsuri de urgenţă peste tot şi nu s-a ajuns ca apa să nu fie bună de consum. Datorită eforturilor autorităţilor, situaţia nu a scăpat de sub control”, a menţionat şeful DSP.

Pe de altă parte, şi colonelul Ion Burlui, inspector şef al ISU „Bucovina” Suceava, a precizat marţi, într-o conferinţă de presă, că pompierii încă mai lucrează la înlăturarea efectelor inundaţiilor.

„Misiunile încă nu sunt finalizate. Şi acum oamenii noştri sunt în zona Rădăuţi – Siret şi bazinul Suceviţa şi se lucrează la decolmatare. S-a impus scoaterea apei de 4-5 ori din fântâni, pentru că pânza freatică este ridicată şi nu se reuşea dezinfectarea”, a declarat col. Burlui.


Intră acum și în grupul de