Cei mai mulți copii rămași singuri acasă sunt în județul Suceava. Salvați Copiii România anunță programe complexe de sprijin psiho-socio-educațional: Izolarea socială care a fost necesară, pentru a limita pandemia, pe ei i-a marginalizat și mai mult, pentru că și-au auzit părinții doar la telefon


Intră acum și în grupul de

Organizația Salvați Copiii România a anunțat că, fiind sprijinită de PEPCO România, va întări programul de sprijin pentru copiii  rămași singuri acasă, un fenomen sociologic de amploare, care are consecințe agravate, deopotrivă psiho-emoționale și sociale, pe fondul crizei pandemice pe care o traversăm.

Făcând referire la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, Organizația a tras un semnal de alarmă din moment ce statistica oficială arată că 75.800 de copii au cel puțin un părinte la muncă, în afara țării. Pe primul loc este județul Suceava: în iunie 2021, 7.216 copii din Suceava aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.

TABLOU DE ȚARĂ: HARTA COPIILOR RĂMAȘI SINGURI ACASĂ

Cei mai mulți copii rămași singuri acasă sunt în județele:

1Suceava7.216
2Botoșani5.421
3Iași4.448
4Bacău3.569
5Neamț3.527
6Prahova3.515
7Vaslui3.220
8Galați2.879
9Maramureș2.836
10Constanța2.833

„Copiii rămași singuri în țară, pentru că părinții sunt nevoiți să muncească peste granițe, au fost vulnerabilizați suplimentar, în această perioadă de criză sanitară. Mulți dintre ei au trecut prin anxietățile acestei perioade fără să o aibă pe mama alături. Izolarea socială care a fost necesară, pentru a limita pandemia, pe ei i-a marginalizat și mai mult, pentru că și-au auzit părinții doar la telefon”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

În etapa actuală a programului, peste 690 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate din cinci judeţe – Suceava, Iași, Vaslui, Mureș și Hunedoara – vor fi integrați în programe complexe de sprijin psiho-socio-educațional, cu sprijinul PEPCO România.

Cel mai mare număr de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate este în județul Suceava.  Conform ANDPDCA, în iunie 2021, 7.216 copii din Suceava aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.

„Trăim în continuare o perioadă plină de neprevăzut, de schimbări constante și adesea dificile, care își lasă amprenta pe noi toți, dar mai ales pe copiii care provin din comunități și medii defavorizate. Există o nevoie mai mare ca niciodată de proiecte sociale și înțelegem datoria pe care o avem față de comunitatea locală. Din acest motiv, continuăm să ne implicăm în mod activ pentru a facilita accesul la educație în cazul copiilor din medii sau comunități defavorizate. Mulțumim pe această cale întregii echipe Salvați Copiii, alături de care copiii redescoperă zilnic bucuria de a se juca și de a învăța.” Bogdan Grigoriu, Director Operațional PEPCO România.

Începând din mai 2019, cu sprijinul PEPCO România, Salvați Copiii a intervenit activ pentru ca 1.600 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate sau care provin din familii vulnerabile socio-economic să facă faţă dificultăţilor educaţionale, psihologice şi sociale şi vulnerabilizărilor suplimentare generate de perioada pandemică. Astfel, aceștia au fost incluși în clase de educație remedială, pentru a putea recupera decalajele în învăţare, au participat la activităţi de socializare, au fost consiliați psihologic, atât ei, cât și familiile lor și au beneficiat de suport material de urgență.

SERVICII DESTINATE PROTECȚIEI COPIILOR CU PĂRINȚII PLECAȚI LA MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE

Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii.

Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 9.800 de copii şi 6.850 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă.

Peste 124.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, precum și cu privire la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.


Intră acum și în grupul de