Cancerul face ravagii printre suceveni


Intră acum și în grupul de

O statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava arată o mortalitate ridicată în privinţa cancerului în rândul sucevenilor. Conform datelor, în perioada ianuarie-mai a.c., numărul persoanelor afectate de maladie a crescut cu 542 faţă de 2009, în acelaşi interval. Cifrele înregistrate în primele cinci luni ale lui 2010 indică 8.471 de suceveni diagnosticaţi cu tumori maligne, comparativ cu 7.929, în 2009, în aceeaşi perioadă. Potrivit statisticilor DSP Suceava, în intervalul ianuarie – mai a.c., au decedat din cauza cancerului 91 persoane, dintre care zece la spital, iar restul la domiciliu, anul trecut, în aceeaşi perioadă, numărul deceselor fiind de 112, din care 17 în spital.

Ca urmare a tumorilor maligne localizate la nivelul stomacului, în primele cinci luni ale lui 2010 au murit 12 persoane, faţă de 17 în perioada similară a anului trecut, în timp ce cancerul traheii şi bronhiilor a ucis alte 17 persoane, la fel ca şi în 2009, în perioada de referinţă.

Tot în primele cinci luni ale lui 2010, cancerul mamar a dus la decesul a trei femei, faţă de patru anul trecut, în aceeaşi perioadă, iar cel de col uterin a altor trei, la fel ca şi în 2009, în perioada similară.

În intervalul ianuarie – mai 2010, cancerul de prostată a determinat decesul a şapte suceveni, faţă de cinci în 2009, în aceeaşi perioadă, după cum arată datele oficiale ale Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.

Cu toate că reprezentanţii administraţiei locale promiteau că în această primăvară la Iaşi se va inaugura mult aşteptatul Institut Regional de Oncologie, se pare că finalizarea acestuia se lasă aşteptată, urmând ca, cel mai probabil, institutul să fie deschis de anul viitor.

Proiectul privind realizarea Institutului Regional de Oncologie de la Iaşi a fost demarat încă din anul 1995, dar, din cauza lipsei de fonduri, acesta a fost suspendat. În 2010, proiectul a necesitat alocarea, de la bugetul de stat, a sumei de 45 milioane de lei, urmând ca unitatea să fie a treia de acest gen din ţară, după Bucureşti şi Cluj.

Institutul Regional de Oncologie Iaşi se va întinde pe o suprafaţă de 2,5 hectare, urmărindu-se ca nivelul capacităţii de paturi pentru persoanele spitalizate să fie de minimum 300. Referitor la spaţiul destinat camerelor operatorii, medicii vor avea la dispoziţie un număr de 11 săli de operaţie, unde vor efectua, la standarde europene, operaţiile chirurgicale solicitate.

Valoarea totală a investiţiei privind realizarea Institutului Regional de Oncologie Iaşi se ridică la suma de 27 milioane de euro, bani alocaţi de la bugetul de stat. Prin inaugurarea acestuia se aşteaptă să se rarefieze solicitările către celelalte două unităţi similare, din Bucureşti şi Cluj, noul institut preluând cazurile din zona Iaşi şi din toate judeţele Moldovei, inclusiv Suceava.

Noul institut, care va deservi atât populaţia adultă, cât şi copiii, va beneficia de circuite funcţionale adecvate şi aparatură performantă şi va putea dezvolta şi activităţi de cercetare ştiinţifică, prin desfăşurarea unor programe eficiente de screening şi prin dezvoltarea şi implementarea unui registru de cancer.

Secţiile noului spital vor fi organizate, restructurate şi dimensionate astfel încât să ofere populaţiei din Iaşi şi din împrejurimi accesul la servicii complete, eficiente şi de calitate pentru toate cazurile oncologice.


Intră acum și în grupul de