Spitalul vechi are alura de spital (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Cele patru pavilioanele ale Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava ce formau „spitalul vechi”, respectiv secţiile Boli infecţioase, Oncologie, TBC şi Dermatologie au fost inaugurate, marţi, după un proces de reabilitare şi modernizare. La redeschiderea oficială au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, şefi de spitale, politicieni ce au putut vedea imobilele modernizate şi refăcute în exterior şi interior, din ziduri vechi, construite pe la sfârşitul secolului al XVIII, care fuseseră propuse spre demolare, în urmă cu câţiva ani.

„Lipsa intervenţiilor la clădiri şi vechimea lor au produs degradări la acoperiş, infiltraţii, uzarea instalaţiilor electrice, termice şi de canalizare, iar căile de acces auto şi pietonal deveniseră impracticabile. De aceea s-au schimbat instalaţiile electrice, termice şi de canalizare, s-au înlocuit tâmplăria şi pardoselile, geamurile, s-au renovat şi văruit complet interioarele, refăcut treptele şi refăcut spaţiul verde, fiind aduse 150 de maşini cu pământ negru rezultat din excavaţiile pentru şoseaua de centură a Sucevei” a spus la inaugurare managerul unităţii spitaliceşti judeţene, Vasile Rîmbu.

Spitalul vechi are 225 de paturi, dintre care 80 la Boli Infecţioase şi 40 la Oncologie. Acolo funcţionează 19 medici şi psihologi, 66 de asistente şi 48 de infirmiere şi îngrijitoare. „În aceste secţii sunt internaţi 12.500 de bolnavi pe an, iar în ambulatoriul lor sunt 35.000 de consultaţii pe an. De aici şi grija separată pentru aceste corpuri de clădire, mai ales că a fost în pericol de a se dărâma totul”, a declarat Vasile Rîmbu.

Lucrările s-au realizat cu un efort financiar de 4.000.000 lei, bani proveniţi de la CJ Suceava, Primăria Suceava, Ministerul Finanţelor şi venituri proprii ale unităţii medicale. „Toate pavilioanele arătau dezolant şi când se trecea pe lângă ele, ne întorceam capul pentru că situaţia era dezolantă” a afirmat directorul spitalului.

La lucrările de reabilitare s-au adăugat şi aparatele noi şi refacerea spaţiilor verzi, suma totală cheltuită fiind de 7.500.000 lei.
Acesta a adăugat că nici spitalul nou nu a fost lăsat pe planul secund, lucrările şi dotările de anul trecut însumând 9.200.000 lei, iar acum demarează lucrări la secţia de Ortopedie, unde nu s-a mai intervenit de 20 de ani şi vor fi înlocuite cele 8 lifturi.

Prezent la inaugurare, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că la nivelul administraţiei judeţene se va constitui „un comitet pe probleme de sănătate”, pentru „a monitoriza şi raporta periodic deliberativului judeţean problemele din sănătate”. Din acest comitet vor face parte primarii care au spitale în subordine, manageri ai acestora, reprezentanţi ai autorităţilor şi cadre medicale. Acesta a subliniat că descentralizarea înseamnă „o răspundere enormă” şi că n-ar vrea ca preocuparea pentru problemele din sistem să existe doar atunci „când se întâmplă ceva neplăcut”.

Preşedintele CJ a reamintit asistenţei prezente la inaugurare, că, în ultimii ani, peste 200 de miliarde lei vechi s-au alocat spitalului judeţean, de către CJ, Primăria Suceava şi Ministerul Educaţiei,, iar în continuare vor veni bani prin programe europene. „Nouă nu ne revine decât să creăm condiţii hoteliere corespunzătoare bolnavilor, aparatură corespunzătoare şi să încurajăm ca resursele umane, medicii şi asistentele să-şi desfăşoare activitatea în cele mai bune condiţii” a menţionat preşedintele Flutur.
„Fără falsă modestie, mergeţi şi în alte judeţe şi veţi vedea că la Suceava s-a mişcat ceva şi avem dotări” a mai spus şeful administraţiei judeţene sucevene.

De asemenea, acesta a lansat şi o invitaţie primarilor din municipii şi oraşe, managerilor de la spitalele judeţului şi celorlalţi factori de răspundere din domeniul sanitar: „Să valorificăm legea parteneriatului public privat, să găsim soluţii să intrăm în parteneriat cu investitori pentru a realiza clinici private, iar acest comitet de sănătate care se va forma să aibă în vedere acoperirea acestei zone cu clinici de specialitate”.

Acesta a spus că divizia investiţii a Erste Bank este interesat să încheie un parteneriat public-privat cu Consiliul Judeţean (CJ) Suceava, pentru construcţia unei clinici de cardiologie. „Am scrisoarea lor de intenţie pe masă” a ţinut să spună preşedintele CJ Suceava.

La eveniment a fost prezent şi şeful administraţiei locale sucevene , Ion Lungu, instituţie care, de asemenea a contribuit financiar la modernizare. „Chiar dacă noi nu avem spital propriu, al municipiului suntem conştienţi că majoritatea pacienţilor sunt din Suceava şi e aceea ne implicăm” a declarat Ion Lungu, adăugând că, prin hotărâre de Consiliu Local, 200.000 lei merg către modernizarea secţiei de Urologie a spitalului judeţean.


Intră acum și în grupul de