Medicii de familie suceveni considera ca medicamente scumpe si proaste pot exista, dar ieftine si bune „niciodata”


Intră acum și în grupul de

Noul mod de compensare a medicamentelor întrat în vigoare în urmă cu două luni au diminuat simţitor bugetele familiilor sucevene cu bolnavi în casă. Mulţi bolnavi cronici din judeţ nu-şi mai permit să-şi procure reţeta pe 2-3 luni, iar majoritatea au renunţat la medicamentul cu care erau obişnuiţi de ani de zile, în favoarea variantei mai ieftine, româneşti. Mulţi farmacişti sunt de părere că acestea sunt medicamente bune, numai că sunt multe medicamente din import ce nu au înlocuitor pe piaţa românească, bolnavii fiind nevoit să reducă din coşul zilnic pentru hrană şi să-şi ia medicamentul străin mai scump.

Noul sistem de compensare a medicamentelor intrat în vigoare de la 1 iulie, precizează faptul că există un singur preţ de compensare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care tratează o anumită boală. În timp ce Casa Naţională de Sănătate (CNAS) asigura atunci că bolnavii nu vor plăti mai mult de 10% în plus, realitatea a confirmat părerea celor care se ridicau împotriva acestui mod de compensare afirmând că bolnavii vor scoate din buzunar până la 70% mai mult.

La medicii de familie sunt destui pacienţi care nu-şi mai permit o reţetă pe 2-3 luni, ca înainte, ca să nu meargă toată ziua la medic. „Unii preferă acum un medicament mai ieftin, iar alţii vor să le prescriem odată pe lună, fiindcă au resimţit şocul cumpărând pe 3 luni”, a spus medicul de familie Irina Badrajan, purtător de cuvânt a Asociaţiei Medicilor Generalişti Suceava.

Aceasta este de părere că medicamentele mai ieftine nu sunt întotdeauna şi cele mai bune. „Eu mi-am format de-a lungul timpului părerea că scump şi prost poate exista, dar ieftin şi bun niciodată. Sunt multe diferenţe între medicamentele mai ieftine şi cele mai scumpe, cum ar fi cele legate de contraindicaţii, absorbţie sau procesul tehnologic, care este o chestiune de fineţe. În plus, medicamentul cel mai ieftin s-ar putea să nu fie adecvat cazului respectiv, deci pacientului să-i trebuiască alt medicament din acea gamă, care este mult mai scump, şi atunci ce facem? Este inuman ceea ce se întâmplă”, a subliniat Irina Badrajan.


Intră acum și în grupul de