Sindicatul „Bucovina” Radauti nu va mai fi reprezentat la mitingul de la Bucuresti


Intră acum și în grupul de

Deşi iniţial s-a spus că, din cadrul Sindicatului „Bucovina” Rădăuţi vor fi prezenţi 10 membri la mitingul de marţi, la Bucureşti, la manifestare nu va mai participa nici un sindicalist rădăuţean. „Nu ne putem permite să cheltuim de două ori, noi vom merge la mitingul mare, cu toate confederaţiile sindicale, din luna noiembrie. Oricum, Suceava va fi reprezentată la miting”, a precizat luni, Gheorghe Şorodoc, liderul sindicatului rădăuţean.

Într-adevăr judeţul Suceava va fi reprezentat de aproximativ 200 de dascăli de la Sindicatul Judeţean Învăţământ „Spiru Haret” Suceava, ce participă la mitingul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), organizat chiar de Ziua Educaţiei, intitulată anul acesta „Ziua dascălilor umiliţi”.

La mitingul organizat marţi, în Piaţa Victoriei de FSLI sunt anunţate între 8.000 şi 10.000 de persoane, care vor protesta sub sloganul „Salvaţi şcoala românească”. Sindicaliştii se vor aduna în piaţă în jurul orei 11, iar în jurul orei 12,30 se vor deplasa în marş, pe Calea Victoriei, până la Ministerul Muncii şi cel al Educaţiei, unde vor depune memorii cu revendicările şi solicitările lor. Între 13,30-14, dascălii vor face miting la cele două ministere anunţate.

Prin demersul lor, cadrele didactice reamintesc din nou despre nemulţumirile legate de reducerea salariilor cu 25%, diminuarea veniturilor cu 40%, reducerea celor 15000 de posturi din învăţământ, „creşterea alarmantă a numărului de demisii din sistem”. Sindicaliştii cer salarii decente pentru personal, coeficienţi mai mari în grila din legea de salarizare unitară a bugetarilor, majorarea salariului minim la 750 lei, în 2011, adoptarea noii legi a educaţiei care să reformeze sistemul de învăţământ, aplicarea Legii 221/2008, stoparea reducerilor de personal din învăţământ, reducerea vârstei de pensionare de 65 de ani, propusă în legea unică a pensiilor.

De asemenea, revendicările lor se referă şi la modul nesatisfăcător în care se desfăşoară învăţământul românesc: respectarea condiţiilor igienico-sanitare în toate şcolile, transport şcolar şi manuale noi pentru toţi elevii, modificarea programelor şcolare, pentru un învăţământ modern şi nu în cele din urmă depolitizarea învăţământului.


Intră acum și în grupul de