Primele doze de vaccin antigripal vor ajunge, zilele acestea, la DSP Suceava


Intră acum și în grupul de

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava va primi o primă tranşă de aproape 70.000 doze de vaccin antrigripal. Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu, a informat marţi, că judeţului Suceava, conform ordinului MS privind repartiţia vaccinului gripal sezonier pentru sezonul 2010-2011, i s-a repartizat o primă tranşă de 69.500 de doze de vaccin, cantitate suficientă pentru demararea campanie de vaccinare. „Vaccinul va fi adus de la Bucureşti în cursul zilelor următoare şi se va distribui la începutul săptămânii viitoare către medicii vaccinatori”, a precizat Adrian Popescu.

Astfel, vor fi vaccinate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ECDC.

Lista trimisă Ministerului Educaţiei privind necesarul din acest an include aproximativ 205.000 persoane dintre care circa 100.000 sunt bătrâni, 4000 reprezintă personal medical, iar restul fac parte din celelalte categorii de risc.

În judeţul Suceava, anul trecut din necesarul de 150.000 doze de vaccin antigripal pentru toate categoriile de risc, s-au primit doar puţin peste 43.000 doze, respectiv a cincea parte din cauza finanţării insuficiente. Pentru vaccinarea antigripală, ministerul a ales din categoriile de risc, care de regulă primeau acest vaccin, doar persoanele de 65 de ani şi peste această vârstă, fiind excluşi copii din centrele de plasament, persoanele cu HIV, bolnavii cronici etc.
Pentru anul acesta, Ministerul Sănătăţii a finalizat achiziţia unui număr de 1.300.000 de doze de vaccin gripal trivalent ce conţine tulpinile recomandate de OMS– H1N1, H3N2 şi B.

Cele 1.300.000 de doze au costat 14.400.000 lei şi au fost comandate la Institutul Naţional de Cercetare –Dezvoltare Cantacuzino şi achitate din fonduri bugetare ale Ministerului Sănătăţii pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.

Medicii recomandă vaccinarea antigripală şi pentru persoanele care nu intră în categoria persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire pentru că este considerat singurul mod eficient de prevenire a îmbolnăvirilor

De asemenea, medicii reamintesc că păstrarea regulilor de igiena personală, în special spălatul pe mâini cu apă şi săpun, reprezintă un alt mod eficient de prevenire a îmbolnăvirilor în acest sezon.


Intră acum și în grupul de