Unii pacienti au iesit din spitalele sucevene cu mai multe boli decat la internare


Intră acum și în grupul de

În judeţul Suceava, anual, aproximativ 200 de oameni se aleg cu o nouă boală în timp ce se află pe patul de spital, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava. Specialiştii acestei instituţii spun însă, că, în realitate, numărul infecţiilor nosocomiale, adică a celor contractate pe perioada internării, este mult mai mare, dar acestea nu sunt raportate din cauza consecinţelor pe care le-ar putea avea recunoaşterea lor.

Este vorba, pe de o parte, de riscurile pentru doctori, mergând de la amendă până la acuzaţia de culpă medicală, cu anchetarea de către organizaţia profesională ori direct de procuratură, şi, în final, atragerea oprobiului public, iar pe de alta de riscurile pentru directorii unităţilor sanitare, care îşi pierd posturile dacă le declară. Pentru că nu sunt încurajaţi să raporteze infecţiile nosocomiale, deşi acestea sunt normale şi se întâlnesc în orice spital din lume, indiferent cât de performant ar fi, medicii şi managerii preferă să le ascundă, favorizând astfel apariţia altora, cu consecinţe mai grave.

Infecţia nosocomială este infecţia dobândită de pacient în cursul spitalizării pentru o altă afecţiune (contaminarea virală sau bacteriană anterioară internării, cu manifestare clinică intraspitalicească nu reprezintă o infecţie nosocomială), cel mai adesea manifestată clinic pe parcursul internării actuale, dar posibil şi după externare. Incidenţa maximă a acestor infecţii este în serviciile de reanimare şi în cele de chirurgie, unde şi rata de deces este mai ridicată.

De la începutul anului 2010 şi până acum, în spitalele din judeţ s-au înregistrat 168 de infecţii nosocomiale (respiratorii – pneumonii sau bronhopneumonii, digestive, cutanate, de plagă chirurgicală, urinare, ale organelor genitale, după injecţii sau puncţii, septicemie etc.), cele mai multe la Rădăuţi şi Suceava. Anul trecut, unităţile spitaliceşti au consemnat 190 de cazuri, dintre care 41 în secţiile de Pediatrie, 16 la Neonatologie, 26 la Obstetrică, 29 la Ginecologie, 11 la Chirurgie şi 67 în alte secţii. Majoritatea infecţiilor nosocomiale au fost semnalate tot la spitalul din Rădăuţi, urmat de cel din Suceava.

Potrivit dr. Valerian Morariu, şeful Serviciului de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul DSP, dacă ar fi să ne luăm după aceste statistici, spitalele din judeţ ar fi mai bune decât cele din străinătate, unde cifrele sunt de 10, 15 ori mai mari.

Realitatea este însă că, în alte ţări, raportarea infecţiilor nosocomiale este literă de lege, pe când la noi acestea se ascund „sub preş”, de teama unor aşa-zise repercusiuni, chiar dacă se ştie că acestea reprezintă de fapt o fatalitate, neputând fi evitate nicăieri în lume, în ciuda profesionalismului actului medical. În ceea ce-i priveşte pe doctori, reprezentantul DSP crede că aceştia nu raportează din frică, prudenţă, dintr-un exces de autoprotecţie, dar şi din cauza unor „scăpări”, ca urmare a activităţii intense.


Intră acum și în grupul de