27 de cabinete particulare si ambulatorii de spital din judet pot examina viitorii soferi


Intră acum și în grupul de

Un număr de 27 de cabinete medicale individuale private şi ambulatorii integrate ale spitalelor sucevene, ce au fost incluse în lista cu unităţile de asistenţă medicală autorizate pentru examinarea candidaţilor la obţinerea permisului de conducere pentru autovehicule sau tramvaie, au obţinut noi acreditări în acest sens. Alte 8 dosare se află în lucru la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava. Cabinetele ce vor avea acest drept fac parte doar din specialităţile medicină internă, oftalmologie, ORL, neurologie, psihiatrie, ortopedie-traumatologie.

Reacreditarea a fost necesară ca urmare a unui ordin al Ministerului Sănătăţii nr. 1162 din 31 august 2010, emis ca o reacţie în urma informaţiilor din mass-media potrivit cărora persoane cu dizabilităţi incompatibile cu şofatul au obţinut permisul de conducere.

La nivelul judeţului, controlul realizat de Prefectura Suceava a relevat faptul că circa 280 de suceveni cu certificat de handicap accentuat sau grav deţin permis de conducere.

În opinia şefului DSP Suceava, dr. Ludovic Abiţei, unii medici, din comoditate, au lăsat parafa cadrelor sanitare şi acestea şi-au mai ajutat unii prieteni. Acesta crede că, odată cu aplicarea ordinului respectiv fiecare va răspunde pentru ce semnează. „Este răspunderea celui care semnează. Până acum, semnau 4 medici şi instituţia acreditată dădea viza finală. Acum fiecare răspunde pentru semnătura lui”, a spus Ludovic Abiţei.

La nivelul municipiului Suceava au primit autorizaţii Ordinului MS 1159/2010, pentru examinarea candidaţilor la obţinerea permisului auto 16 unităţi sanitare, dintre care cele mai multe, în număr de 9 se află în cadrul Centrului Medical din fosta Policlinică Areni. Aici au fost autorizare cabinete medicale individuale cu specialităţi precum oftalmologie, neurologie, ORL, psihiatrie, ortopedie-traumatologie.

Dosarele altor două cabinete individuale de oftalmologie şi cel depus de Societatea Civilă Medicală Bucovina se află în lucru.

În Fălticeni, acreditat a fost Ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal cu specialităţile medicină internă, ORL, neurologie, dar şi un cabinet medical individual de oftalmologie şi unul de psihiatrie.

Şi în Rădăuţi, Ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal a fost autorizat pentru specialităţile medicină internă, ORL, neurologie, psihiatrie şi ortopedie. În acest oraş mai au drept de examinare şi două cabinete individuale de oftalmologie.

La Câmpulung Moldovenesc, examinări pentru permise auto se pot face doar în Ambulatoriul integral al Spitalului de Psihiatrie şi la un cabinet individual cu această specialitate.

În Vatra Dornei avizate au fost un cabinet de oftalmologie şi unul de psihiatrie, dar se află în lucru dosarele a două cabinete de medicină internă şi unul de psihiatrie, neurologie şi ORL.

La Gura Humorului, a fost autorizat un cabinet medical individual de oftalmologie.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu perioada de primire a documentaţiilor, pentru cabinetele existente s-a încheiat, dar dacă pe parcurs se vor înfiinţa noi cabinete iar medicii vor dori să efectueze asemenea examinări, vor putea depune dosare în acest sens, pentru autorizarea unităţilor sanitare respective, conform Ordinului MS 1159/2010.

Ordinul 1162 reglementează în ce condiţii pot fi eliberate sau reînnoite permisele auto, implicit aptitudinile fizice şi mentale necesare conducerii unui autovehicul. Spre exemplu aici se menţionează că permisele de conducere nu se eliberează şi nu se reînnoiesc în situaţiile în care aceste persoane prezintă tulburări grave ale ritmului cardiac sau prezintă angină pectorală de repaus sau în emoţie.

Şi diabetul zaharat prezintă riscuri. Astfel, ordinal precizează că „nu se emit şi nu se reînnoiesc permise de conducere pentru solicitanţii sau conducătorii auto cu episoade repetate de hipoglicemie acută şi/sau care nu sunt deplin conştienţi de implicaţiile acesteia. Un conducător auto care suferă de diabet trebuie să demonstreze că înţelege riscurile hipoglicemiei şi că este capabil să ţină sub control aceste episoade”.

Cât privesc tulburările mintale, noile reglementări stipulează că „permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite în cazurile candidaţilor ori conducătorilor auto care prezintă următoarele afecţiuni: tulburări mintale grave, congenitale sau dobândite ca urmare a unor afecţiuni, traume ori intervenţii neurochirurgicale; retard psihic sever; probleme comportamentale grave datorate vârstei sau tulburări grave ale capacităţii de judecată, comportament ori adaptabilitate.

Nici persoanele care consumă droguri nu au dreptul de a şofa. Ordinul subliniază că „permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaţilor ori conducătorilor auto care sunt dependenţi de substanţe psihotrope sau care nu sunt dependenţi de astfel de substanţe, dar fac abuz de ele în mod regulat, oricare ar fi categoria de permis care se solicită”.


Intră acum și în grupul de