Medicii de familie suceveni vor fi siliti sa lucreze in centrele de permanenta


Intră acum și în grupul de

În momentul de faţă, în judeţul Suceava nu mai funcţionează nici un centru de permanenţă însă Direcţie de Sănătate Publică (DSP) Suceava are de gând să schimbe situaţia, în pofida protestelor medicilor de familie. La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat Ordonanţa pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă.

Astfel, medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) şi care îşi desfăşoară activitatea în localităţile arondate teritorial la centrele de permanenţă sunt obligaţi să asigure continuitatea asistenţei medicale primare în aceste centre, începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15.00-08.00. În zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se va efectua în intervalul 08.00-08.00, a doua zi.

În judeţul Suceava activează 291 de medici de familie, dintre care 141 în mediul rural.

Zonele în care se vor înfiinţa centre de permanenţă vor fi stabilite de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), cu acordul prealabil al CAS şi al consiliilor locale.
Înfiinţarea unui centru de permanenţă se va realiza prin dispoziţie emisă de către directorul executiv al DSP şi cu acordul prealabil al autorităţilor locale.
Centrele de permanenţă se vor putea înfiinţa atât în oraşele mari, cât şi în zonele rurale, Ministerul Sănătăţii urmărind ca pacienţii să poată accesa servicii de asistenţă medicală primară indiferent de oră şi de zonă.

Pentru serviciile acordate în cadrul centrelor de permanenţă, medicii de familie vor fi retribuiţi, suplimentar, la nivelul unui salariu al medicului specialist în regim de gardă.
În cazul în care medicii de familie nu respectă obligaţiile impuse de noile reglementări, CAS va diminua lunar, cu 10%, valoarea minimă garantată a punctului per capita, respectiv venitul lunar al medicilor nou-veniţi într-o localitate, stabilit în conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit DSP Suceava, înfiinţarea centrelor de permanenţă este utilă întrucât ar degreva activitatea de la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Suceava şi de la camerele de gardă ale celorlalte spitale din judeţ. „Unii medici de familie dau cu prea multă uşurinţă trimiteri la medicii specialişti, pentru cazuri pe care le-ar putea rezolva chiar ei. Se doreşte înfiinţarea acestor centre de permanenţă pentru ca pacienţii să aibă unde să se adreseze”, declară şeful DSP, dr. Ludovic Abiței.

Pe de altă parte, medicii de familie suceveni cred că vor ajunge să facă muncă forţată fără a fi plătiţi. „De unde vor avea autorităţile bani să ne plătească când nu ne plătesc nici acum, pentru munca noastră de la cabinet? Apoi, este nevoie de o anumită dotare şi mă întreb de unde vor avea autorităţile bani şi pentru asta”, spune dr. Irina Badrajan.

În judeţ au existat astfel de unităţi în zece localităţi, printre care Vicovu de Sus, Cajvana, Marginea, Vama, Breaza, Zvoriştea, Broşteni, Dolhasca, Dorna Arini. Ele au dispărut definitiv în 2008, deoarece medicii s-au plâns că nu sunt plătiţi şi au refuzat să mai facă gărzi.


Intră acum și în grupul de