Caz nou de infectare cu HIV, la un bebelus


Intră acum și în grupul de

Primul caz de infectare cu virusul HIV/SIDA a fost confirmat în judeţul Suceava, de la începutul acestui an, fiind vorba despre un copilaş cu vârsta de până la 1 an. Potrivit şefului Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Corina Stănescu, copilul este născut din mamă seropozitivă. Aceasta a spus că mai există trei cazuri susceptibile la copii nou născuţi, dar la care virusul este nedetectabil până la vârsta de 6 luni. Aceşti copii sunt monitorizaţi timp 18 luni, iar în intervalul 0-6 luni primesc profilactic două tipuri de antivirale.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a demarat luni, o campanie de prevenire a cazurilor de infectare cu virusul HIV, sub sloganul „IUBESTE FĂRĂ RISCURI !”, la deschidere fiind prezentă şi Mariana Mărdărescu, coordonator al Compartimentului pentru Monitorizare şi Evaluare a Infecţiilor HIV/SIDA din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” Bucureşti.

Aceasta a declarat că „femeile îşi abandonează statului de persoană seropozitivă şi îşi întrerup tratamentul, iar bărbaţii nu-şi iau măsuri de prevenţie. Ei nu-şi pun întrebarea, cui rămâne copilul. În România se constată o feminizare a fenomenului HIV/SIDA, sunt mai multe femei cu riscul de a transmite boala de la mamă la făt. Populaţia seropozitivă feminină trebuie să ştie că poate întemeia o familie, femeile pot fi consiliate şi informate cu privire la maniera în care pot să-şi crească copilul, ele trebuie să ştie că opţiunea lor este numai naşterea prin cezariană şi să nu-şi alăpteze copilul”, a afirmat Mărdărescu.

Statisticile referitoare la HIV/SIDA au aceeaşi tentă crescătoare de la nivel naţional şi în judeţul Suceava, a reliefat directorul adjunct a DSP, dr. Cătălina Pascal. Potrivit acesteia, dacă în 2008, se înregistrau 6 cazuri noi de HIV/SIDA în judeţ, 8 cazuri în 2009, în 2010 au fost şi 21 de cazuri noi, din care 18 la adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 58 de ani, 2 copii de 2 respectiv 6 ani şi un nou născut. Tot în 2010 s-au înregistrat şi 7 decese, unele din persoanele nou depistate fiind în stadiu avansat al bolii.

Din cele 179 de persoane cu HIV/SIDA aflate în evidenţă în judeţ, 165 sunt în tratament.

„Campania noastră are două mesaje cheie: „Protejează-te!” şi „Testează-te”, şi în desfăşurarea ei avem nevoie de implicarea societăţii civile, fără de care nu putem obţine niciun rezultat. Amintim că al DSP există Centrul de Consiliere şi Testare unde se pot face teste gratuite şi confidenţiale”, a precizat dr. Pascal. Aceasta a menţionat că anul trecut s-au testat la acest centru 2.440 persoane dintre care 1590 gravide, 9 persoane fiind depistate pozitiv.

În cadrul campaniei se vor desfăşura acţiuni de prevenire în şcoli, în centre comerciale şi discoteci, se vor organiza sondaje de opinie în rândul a 1000 de elevi, două concursuri tematice, şi o caravana HIV/SIDA.


Intră acum și în grupul de